Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 1843 όταν η Ελλάδα υπέγραφε το πρώτο της μνημόνιο!

Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου!

Must Read

Και όμως η «γνωριμία» της Ελλάδας με τα μνημόνια κρατάει αιώνες! Δυστυχώς δεν πρόκειται για φαινόμενο των τελευταίων 11 χρόνων…

Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 1843 όταν η Ελλάδα υπέγραψε το πρώτο της μνημόνιο, μόνο που τότε Τρόικα ήταν η Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία. Η υπερχρεωμένη Ελλάδα, από τα δάνεια που είχε πάρει κατά την διάρκεια της Επανάστασης του ’21, δεν μπορούσε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων. Ενημέρωσε τις μεγάλες δυνάμεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητάει νέο δάνειο.

Η απάντηση είναι αρνητική, με τους εκπροσώπους των τριών μεγάλων δυνάμεων να κάνουν διάσκεψη στο Λονδίνο και να καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Τελικά οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν στην υπογραφή μνημονίου. Η Ελλάδα έπρεπε να λάβει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει στους επόμενους μήνες το ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. Μάλιστα για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου!

Τα μέτρα που πήρε τότε η ελληνική κυβέρνηση ήταν εξοντωτικά: Απολύθηκε το ένα τρίτο των δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες «εθνικές γαίες» με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης και άλλα παρόμοια…

Το μνημόνιο του 1843 οδήγησε 50 χρόνια μετά στο «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν», ενώ τα τότε χρήματα που μας έδωσαν οι μεγάλες δυνάμεις, εξοφλήθηκαν μόλις πριν μερικά χρόνια!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This