Σύλβια Αποστολίδου-Ιωαννίδου: «Έφυγε» η θρυλική φιγούρα της Αντίστασης

Καταδικάστηκε σε θάνατο και με τη Λέλα Καραγιάννη τις μετέφεραν στο Δαφνί για να τις εκτελέσουν

Must Read

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 ετών, έφυγε χθες από τη ζωή η Σύλβια Αποστολίδου-Ιωαννίδου, θρυλική φιγούρα της Αντίστασης. Γόνος ευκατάστατης αθηναϊκής οικογένειας, η εκλιπούσα αποφοίτησε από το Αρσάκειο και σε ηλικία 18 ετών, το 1942, μπήκε στην Εθνική Αντίσταση.

Διαβάστε ακόμη: Σύλβια Αποστολίδου – Ιωαννίδου: Πέθανε η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης

Προηγήθηκε η τυχαία επίσκεψη ενός Βρετανού αξιωματικού στο σπίτι της για να ενημερώσει την οικογένειά της για την τύχη της αδελφής της, η οποία ήδη εργαζόταν στη βρετανική πρεσβεία και είχε φυγαδευτεί στην Αίγυπτο. Ετσι, η 18χρονη Σύλβια εντάχθηκε στη Force 133, τη γνωστή βρετανική μονάδα δολιοφθορών, φέροντας την κωδική ονομασία «Πατ». Το διαμέρισμα όπου διέμενε, επί της οδού Ακαδημίας 4, όπου βρισκόταν το οδοντιατρείο του πατριού της, έγινε στην πορεία καταφύγιο Βρετανών.

Στο πέρασμα του χρόνου, τα καθήκοντά της διευρύνθηκαν. Εγινε επικεφαλής της Force 133 στην Αττική, αναλαμβάνοντας -μεταξύ άλλων- την παραλαβή όπλων και πυρομαχικών που κατέφθαναν από το βουνό, αλλά και τη διανομή τους στις οργανώσεις.
Οι κατοχικές δυνάμεις μόλις πληροφορήθηκαν τη δράση της νεαρής Ελληνίδας κινήθηκαν για τη σύλληψή της. Καταδικάστηκε σε θάνατο και με τη Λέλα Καραγιάννη τις μετέφεραν στο Δαφνί για να τις εκτελέσουν. Την τελευταία στιγμή σώθηκε, αφού ένα τηλεφώνημα του Αυστριακού ανακριτή ματαίωσε την εκτέλεσή της. Οδηγήθηκε στην οδό Μέρλιν, δήθεν για συμπληρωματική ανάκριση, και αφέθηκε ελεύθερη. Ο Αυστριακός αξιωματικός επικαλέστηκε το γεγονός ότι η Αποστολίδου έμοιαζε καταπληκτικά με μια από τις κόρες του!

Με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε τη θλίψη της κυβερνώσας παράταξης για την απώλεια της Σύλβιας Ιωαννίδου-Αποστολίδου. «Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες ηρωίδες της Εθνικής Αντίστασης, με καθοριστική συμμετοχή σε κομβικά γεγονότα της περιόδου. Από τις γραμμές αρχικά της ΕΡΕ και κατόπιν της Νέας Δημοκρατίας, υπηρέτησε αθόρυβα, αλλά δυναμικά και με απόλυτη συνέπεια τις αξίες της ελευθερίας και της προόδου. “Πάντα στον νου σας να έχετε την Ελλάδα” μας είχε προτρέψει σε ομιλία της το 2018. Την αποχαιρετούμε με τη δέσμευση ότι η παρακαταθήκη της αποτελεί για εμάς οδηγό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This