Κι όμως το 1940 η Τροχαία έκοβε πρόστιμα στους πεζούς που εμπόδιζαν την κίνηση των αυτοκινήτων – Τα μαθήματα σωστής βάδισης στο πεζοδρόμιο και η ντουντούκα!

Must Read

Σε όλο τον κόσμο η τροχαία κόβει πρόστιμα στους οδηγούς. Πριν 82 χρόνια, όμως, ο τότε υπουργός Διοικήσεως Πρωτευούσης Κώστας Κοτζιάς είπε να πρωτοτυπήσει. Πρόστιμο θα πλήρωναν οι πεζοί που είχαν τη συνήθεια να κατεβαίνουν από το πεζοδρόμιο!

Στην Αθήνα, παραμονές του πολέμου, τα αυτοκίνητα είχαν αυξηθεί. Το ίδιο και τα ατυχήματα με θύματα, συνήθως, πεζούς που περνούσαν… όποτε ήθελαν το δρόμο.

Ο Κοτζιάς σκέφτηκε να βάλει καρφιάκια στις άκρες των πεζοδρομίων για να ειδοποιούν τον πεζό ότι πρέπει να ελέγξει πριν περάσει το δρόμο ή να ακολουθήσει τις εντολές των, λίγων, φωτεινών σηματοδοτών. Στην αντίθετη περίπτωση θα κοβόταν πρόστιμο που είχε προσδιοριστεί στις πέντε δραχμές.

Υπήρξε μια περίοδος… προσαρμογής στο μέτρο αυτό που θα ίσχυε από την 1η Μαρτίου. Όλο το Φεβρουάριο, δύο φορές την ημέρα, στις 12 το μεσημέρι και στις 6 το απόγευμα, ένα όχημα της Υπηρεσίας Τροχαίας Κινήσως, όπως λεγόταν τότε η τροχαία, γυρνούσε τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και από τα μεγάφωνα του ακούγονταν συμβουλές για τη σωστή κυκλοφορία των πεζών.

 

Το ειδικά διαμορφωμένο όχημα της τροχαίας με τα δίδυμα μεγάφωνα στον… ουρανό του

Το γεγονός, φυσικά, δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τις εφημερίδες που ασχολήθηκαν όσο μπορούσαν (λογοκρισία γαρ…) με το γεγονός.

Ο Αλέκος Σακελλάριος έγραψε στην εφημερίδα «Ασύρματος»:

Η εφημερίδα «Ακρόπολις» έκανε ένα δρομολόγιο με το όχημα της Τροχαίας και μας δίνει κάποιες πληροφορίες για την… ενημέρωση των πεζών.

Καταρχήν πίσω από το μικρόφωνο ήταν ο υπαστυνόμος Αβραάμ Μαρκόπουλος που προτιμήθηκε από τους άλλους συναδέλφους του επειδή ήταν καλλίφωνος

Ο υπαστυνόμος Μαρκόπουλος και ένα από τα πολλά στιχάκια που αφιερώθηκαν σε αυτόν από τις εφημερίδες. Το συγκεκριμένο ανήκει στη «Βραδυνή»

Το ρεπορτάζ φέρει την υπογραφή Θ-ς (πιθανότατα Ευστάθιος Θωμόπουλος) και διασώζει μερικά στιγμιότυπα της διαδρομής που στις μέρες μοιάζουν γραφικά.

Επόμενη στάση η οδός Σταδίου.

Ο υπαστυνόμος τα βάζει ακόμα και με τα λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια και ανήκαν στην πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, τη διάσημη, τότε, «Πάουερ».

Ευθυμογραφικά είδε και το «Έθνος» την ιστορία

Με τον ερχομό του Μάρτη η ντουντούκα του Αβραάμ Μαρκόπουλου σίγησε. Δουλειά έπιασαν τα μπλοκάκια που πιθανότατα δούλεψαν όπως τα αντίστοιχα σημερινά για τους ανεμβολίαστους. Στην αρχή πήραν… φωτιά, διαφημίστηκαν τα πρόστιμα από τον Τύπο και στη συνέχεια μπήκαν σε κάποιο συρτάρι…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This