Ο Αττίλας 2 στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών και τουρκικών εφημερίδων του 1974

Must Read

Το σύνθημα για την τουρκική απόβαση στη Κύπρο ήταν «η Λεϊλά πάει διακοπές».

Ε, λοιπόν στις 14 Αυγούστου, πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από την εισβολή η… Λεϊλά πήγαινε και πάλι διακοπές.

Αυτή τη φορά ήταν καλύτερα οργανωμένη. Έχοντας καταλάβει καίρια στρατηγικά σημεία μπορούσε να προωθεί τις θέσεις της και να ενισχύεται από θάλασσα και αέρα.

Όλα ήταν άρτια οργανωμένα. Στις 3.30 το πρωί της 14ης Αυγούστου η διάσκεψη της Γενεύης έφτανε σε αδιέξοδο. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Γεώργιος Μαύρος κατήγγειλε την τουρκική αδιαλλαξία.

Στη Γενεύη οι Τούρκοι ζητούσαν:

–          Διακοινοτικό κράτος με πολλά καντόνια στο οποίο οι Τούρκοι θα έλεγχαν το 34% του νησιού

Κι αφού δεν κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους με τη διπλωματία το πέτυχαν με τα όπλα.

Στις 4.35 το πρωί ο «Αττίλας 2» χτυπούσε σε όλα τα μέτωπα κι άρχιζε τη προέλασή του. Μέχρι τις 6 το απόγευμα της 16ης του μήνα είχε καταλάβει ότι προέβλεπε το σχέδιο Ντεκτάς και ως… μπόνους την Αμμόχωστο. Ο στρατός κατοχής τώρα έλεγχε το 37% του νησιού. Το τμήμα που είχε απομείνει στην ελληνική πλευρά υποδεχόταν 200.000 πρόσφυγες. Την αντίθετη πορεία ακολούθησαν 51.000 τουρκοκύπριοι.

Ο Χένρι Κίσινγκερ συγκέντρωσε την οργή των Ελλήνων και Κυπρίων. Δικαίως. Στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή μόλις είχε παραιτηθεί ο Ρίτσαρντ Νίξον και είχε αναλάβει πρόεδρος το Τζέραλντ Φορντ. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ λοιπόν λίγο πριν την εισβολή διετύπωσε τη θέση τη θέση του ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να έχουν αυξημένα δικαιώματα στο νησί. Άλλο που δεν ήθελαν οι Τούρκοι για να κάνουν το… ντου.

Ο διεθνείς τύπος είχε προειδοποιήσει για την εισβολή. Στις 4 Αυγούστου οι  «Σάντεϊ Τάιμς» επικαλούμενες πηγές του Τουρκικού Επιτελείου αποκαλύπτουν το όνομα της επιχείρησης. Είναι «Αττίλας 2». Η Γαλλική «Φιγκαρό» από την πλευρά της αναφέρει ότι οι Τούρκοι έχουν συγκεντρώσει 40.000 στρατιώτες, 300 άρματα μάχης και 1.000 οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Στην Ελλάδα η νέα κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η πρώτη μετά την επτάχρονη δικτατορία προσπαθεί να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα. Οι αρχηγοί των τριών όπλων επαναλαμβάνουν ότι η Κύπρος είναι… μακριά από τις δυνατότητες των όπλων τους.

Τα αεροπλάνα δεν μπορούν να καλύψουν την απόσταση, το ναυτικό θα είναι εκτεθειμένο και ο στρατός αφού δεν μπορούν τα άλλα δύο όπλα να βοηθήσουν αδυνατεί και αυτός. Η Ελλάδα βρίσκεται υπό επιστράτευση, αλλά οι μονάδες αδυνατούν να υποδεχτούν τόσους υπό κατάταξη οπλίτες. Μόνη λύση η αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ως αντίδραση για την αμερικανική ουδετερότητα που στην ουσία εξυπηρετεί μόνο τους εισβολείς.

Οι τουρκικές εφημερίδες είχαν κάθε λόγο να… πανηγυρίζουν. «Οι κοκκινολαίμηδες στην Κύπρο» έγραφε η «Χουριέτ» (δεξιά) εννοώντας τον τουρκικό στρατό, ενώ η «Μιλιέτ» (αριστερά) χρησιμοποίησε ένα απόσπασμα της δήλωσης Ετσεβίτ αναφέροντας «κανείς τώρα δεν μπορεί να αγγίξει τα δικαιώματα των Τούρκων στην Κύπρο», ενώ ψηλά ανέφερε: «Αθήνα τόλμα, η χούντα γνώριζε».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This