Δημήτρης Αναστασόπουλος: «Ο ΔΣΑ πρέπει να ανακτήσει το χαμένο κύρος του»

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Με τον Δικηγόρο» στις κάλπες της 28ης Νοεμβρίου, τονίζει ότι πρέπει να πάψει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών να είναι εκφραστής των ολίγων και ημετέρων

Must Read

Να εκφράσει τον μέσο, μάχιμο επαγγελματία δικηγόρο, ώστε «να ανακτήσει το χαμένο του κύρος» φιλοδοξεί ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Με τον Δικηγόρο» στις κάλπες της 28ης Νοεμβρίου. Για να πάψει, όπως λέει στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε, να είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφραστής των ολίγων και ημετέρων.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Πώς οραματίζεστε τον Δικηγορικό Σύλλογο της επόμενης ημέρας; Σε τι διαφέρετε προγραμματικά από τους συνυποψηφίους σας;

Σύγχρονο, σοβαρό, αξιοκρατικό, τολμηρό. Οι δικηγόροι έχουμε κουραστεί και απογοητευτεί με τον σύλλογό μας, που λειτουργεί με νοοτροπίες και ύφος παλαιοκομματικού μηχανισμού. Που λειτουργεί προς όφελος των oλίγων και εις βάρος των πολλών. Έχουμε επανειλημμένως γράψει -και αποδείξει- ότι σήμερα έχουμε Δ.Σ. ημετέρων αντί για ΔΣΑ. Προγραμματικά διαφέρουμε από όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους μας, καθώς υποστηρίζουμε την εξυγίανση του συλλόγου και του επαγγέλματός μας, ακόμα κι αν χρειαστεί να συγκρουστούμε με κατεστημένες νοοτροπίες και συμφέροντα. Η στήριξη των πιο αδύναμων εξ ημών είναι για εμάς προτεραιότητα.

Είστε τέσσερα χρόνια σύμβουλος στο ΔΣΑ. Μια αποτίμηση πεπραγμένων;

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι τίμησα στο ακέραιο την εμπιστοσύνη των 3.500 συναδέλφων μου που με στήριξαν με την ψήφο τους το 2017. Παρά τα συνήθη συμβαίνοντα, δεν επιδίωξα ούτε καρέκλες ούτε αξιώματα ούτε άλλα αντίδωρα. Αντιθέτως, προσπάθησα να είμαι διαρκώς χρήσιμος για τους συναδέλφους μας. Είτε με τη διαρκή θετική δράση του συνδυασμού μας, καθημερινά δίπλα στον κάθε δικηγόρο, είτε αναδεικνύοντας όλα τα κακώς κείμενα της απερχόμενης διοίκησης. Που, δυστυχώς, ήταν πολλά.

Οι δικηγόροι εκφράζουν πολλά παράπονα για την αντιμετώπισή τους στην πανδημία (ενίσχυση μόλις 600€ μετά το σκάνδαλο του σκόιλ ελικικού, αδυναμία πολλών να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, κλειστά δικαστήρια, προσκόμματα στους ελέγχους στα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία, μεγάλη καθυστέρηση πιστοποιητικών). Τα θεωρείτε δικαιολογημένα; Πώς παρενέβη η σημερινή διοίκηση γι’ αυτά;

Απολύτως δικαιολογημένα. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, ενίοτε αδίκησε το δικηγορικό σώμα. Από την άλλη, η απερχόμενη διοίκηση, αν και ευαγγελιζόταν πολλά, απέτυχε πλήρως να προασπίσει τα συμφέροντά μας, ιδίως τους πιο αδύναμους συναδέλφους μας. Αντί να απαιτήσει με σχέδιο και δυναμισμό την προστασία όσων πραγματικά την είχαν ανάγκη, επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ λαϊκισμού και στείρας στάσης. Οι παρεμβάσεις μας ήταν διαρκείς και είναι γνωστές, τόσο προς την Πολιτεία όσο και προς την απερχόμενη διοίκηση. Δυστυχώς, βρήκαμε ώτα μη ακουόντων και από τις δύο πλευρές.

Λέγεται ότι είστε η επίσημη υποψηφιότητα της Ν.Δ. Πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να παρέμβετε για τις δυσβάστακτες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των δικηγόρων;

Το 2017 κατήλθα ως υποψήφιος πρόεδρος πρώτη φορά έχοντας μονάχα τη στήριξη των φίλων και συνεργατών μου. Ελάχιστοι «επώνυμοι» στάθηκαν στο πλευρό μου. Σήμερα έχουμε καταφέρει, διά του λόγου και των έργων μας, να συσπειρώσουμε γύρω μας εκατοντάδες συναδέλφους μας όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων. Έτσι, θέλω να πιστεύω ότι αποτελώ πλέον «επίσημη» υποψηφιότητα όλων των δικηγόρων. Όσοι επιδιώκουν δε να βάζουν διαχωριστικές γραμμές και ταμπέλες καλά θα κάνουν να αποτινάξουν από πάνω τους τη ναφθαλίνη του παρελθόντος. Μία και μόνη είναι η έγνοια μας: η ανάταξη του δικηγορικού επαγγέλματος και η οικονομική ελάφρυνση των πιο αδύναμων. Αισιοδοξούμε ότι θα το καταφέρουμε μέσα από τη μεθοδική δουλειά μας, τον σοβαρό λόγο μας και την ενεργοποίηση των πιο αξιόλογων δυνάμεων που πράγματι διαθέτει το δικηγορικό Σώμα. Τίποτα από τα τρία δεν έκανε η απερχόμενη διοίκηση.

Υπάρχουν άλλες δύο υποψηφιότητες από τον κεντροδεξιό και από τον κεντροαριστερό χώρο. Πού έχετε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ανάμεσα σε αυτές;

Στην ταύτιση λόγων και έργων. Δεν έχουμε επιδιώξει ποτέ να εξαπατήσουμε ή να παραπλανήσουμε τους συναδέλφους μας. Έχουμε αποδείξει ότι ασχολούμαστε με τον σύλλογό μας μόνο και μόνο γιατί αγαπάμε τη δικηγορία. Έχουμε όμως επίσης αποδείξει ότι διαθέτουμε και τις οργανωτικές ικανότητες και το όραμα για να αναβαθμίσουμε το επάγγελμά μας. Πριν από περίπου 15 χρόνια συστήσαμε την Ένωση Ελλήνων Νομικών e-Θέμις. Σήμερα τη γνωρίζουν οι δικηγόροι όλης της χώρας και την εμπιστεύονται, λόγω του έργου που έχουμε μεθοδικά και συστηματικά παραγάγει. Αποδεικνύοντας παράλληλα ότι εμπράκτως δίνουμε έμφαση στην επιστημονική διάσταση της δικηγορίας.

Επίσης, όλως προσφάτως, μαζί με πολλούς ακόμα συναδέλφους μας ανεβάσαμε στο Ηρώδειο τη «Δίκη του Κολοκοτρώνη», στο πλαίσιο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Μια πρωτοβουλία που αγκάλιασε όλο το δικηγορικό σώμα αλλά και η κοινωνία. Έχουμε, λοιπόν, δώσει εμπράκτως δείγματα γραφής. Σε αμιγώς ιδεολογικό επίπεδο, δεδομένου ότι χρησιμοποιείτε τους χαρακτηρισμούς «κεντροαριστερός» και «κεντροδεξιός», η υπεροχή μου θεωρώ ότι βρίσκεται στην ειλικρινή διάθεσή μου να σταθώ δίπλα σε όλους τους συναδέλφους. Μακριά από εμένα πολιτικά ταμπού ή παρωπίδες στα του οίκου μας.

Πού πλεονεκτείτε από συνυποψηφίους σας της ίδιας γενιάς, όπως οι κ.κ. Καλαντζόπουλος και Καμπαγιάννης;

Και οι δύο ανθυποψήφιοί μου που αναφέρετε είναι αξιόλογοι και τους εύχομαι ειλικρινώς καλή επιτυχία. Η δική μου υποψηφιότητα, πέραν όσων ήδη αναφέραμε, εκτιμώ ότι διαφέρει ουσιωδώς και στο γεγονός ότι δεν προτάσσω το ιδεολογικό μου πρόσημο, ώστε να απευθυνθώ στους συναδέλφους μου. Με ενδιαφέρει πρωτίστως η αναβάθμιση του ΔΣΑ και η στήριξη των δικηγόρων. Μόνο «Με τον Δικηγόρο», για τον κάθε δικηγόρο χωριστά και για όλους μαζί.

Τον τελευταίο καιρό διατυπώνονται πολλά παράπονα για αύξηση περιστατικών αστυνομικής βίας και έντασης της καταστολής. Αν συμφωνείτε, ποια η θεσμική θέση του ΔΣΑ;

Πράγματι και πρόσφατα απασχόλησε και το διοικητικό μας συμβούλιο, εκδίδοντας σχετική καταδικαστική ανακοίνωση. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είναι μια συζήτηση που γίνεται και πρέπει να γίνεται. Ο ΔΣΑ οφείλει, εκ της θέσεως και του ρόλου του, να παρεμβαίνει συνεχώς προς προάσπιση τόσο των ατομικών δικαιωμάτων όσο και της δημοκρατικής λειτουργίας όλων των θεσμών. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε έχω και εγώ εμπράκτως υποστηρίξει τα δημιουργία της Επιτροπής Συνταγματικών – Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στον ΔΣΑ.

Έχετε προτάσεις για τις υποδομές που χρειάζεται η Δικαιοσύνη και για την επιτάχυνση των διαδικασιών;

Ασφαλώς στο πρόγραμμά μας, το οποίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου και μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.metodikigoro.gr, υπάρχει σειρά προτάσεων για την αναβάθμιση των υποδομών και τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης. Αποτελεί προσωπικό στοίχημα για εμένα τόσο η αναβάθμιση των υποδομών, ιδίως στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου επικρατούν εικόνες ντροπής, όσο και η επέκταση της ψηφιοποίησης σε όλες τις γραμματειακές διαδικασίες.

Μπορείτε συνοπτικά να περιγράψετε γιατί ζητάτε την εμπιστοσύνη του Σώματος;

Γιατί έχω αποδείξει ότι δεν με ενδιαφέρουν τα αξιώματα για τον τίτλο και το θεαθήναι. Γιατί έχω αποδείξει ότι διαθέτω και τις ικανότητες και το μεράκι και το όραμα. Γιατί τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου βιοποριζόμαστε αποκλειστικά από τη δικηγορία. Ανήκουμε στον μέσο δικηγόρο και αυτόν κυρίως θέλουμε να εκφράσουμε, στηρίζοντας ιδίως τους πιο αδύναμους. Γιατί αν πετύχουμε την ανάταξη και την αναβάθμιση του επαγγέλματός μας, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, αυτό θα βελτιώσει τη ζωή όλων μας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This