Αρχιδούκας Αυστρίας: «Μπορούμε να διδαχθούμε από την Ιστορία της Ελλάδας»

Ο αρχιδούκας της Αυστρίας και πρίγκιπας της Τοσκάνης Sandor von Habsburg-Lothringen είναι χριστιανός και φιλέλληνας

Must Read

Μια ξεχωριστή συνέντευξη πραγματοποιήσαμε με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης στη χώρα μας του υψηλότατου Sandor von Habsburg-Lothringen, αρχιδούκα της Αυστρίας και πρίγκιπα της Τοσκάνης, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στη «δημοκρατία» για την αγάπη του για τη χώρα μας και τον πολιτισμό της, καθώς και για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

  • Από τον Γιάννη Μαραζιώτη

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ορθόδοξη γιαγιά του, μοναχή ηγουμένη Αλεξάνδρα, πρώην πριγκίπισσα Ιλιάνα της Ρουμανίας, ενώ δεν παραλείψαμε να τον ρωτήσουμε για το Κάστρο Μπραν, το γνωστό κάστρο του… Κόμη Δράκουλα στη Ρουμανία, που ανήκει στην οικογένειά του.

Η συζήτησή μας ξεκίνησε με ερωτήσεις σχετικά με τις συχνές επισκέψεις τους στην Αθήνα: «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στην Ελλάδα είναι οι άνθρωποι και ο χαρακτήρας τους. Επίσης, η φιλοξενία και η κουλτούρα τους, και ότι ξέρουν πώς να απολαμβάνουν μαζί καλό φαγητό, μουσική και χορό! Για την κλασική Ελλάδα γνωρίζω πράγματα μόνο από το σχολείο μου, αλλά για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας ξέρω περισσότερα και πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να διδαχθούμε από την ελληνική Ιστορία, τα οποία μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα για την κατανόηση των ζητημάτων που έχουμε σήμερα».

Ποια μέρη και ποια πολιτιστικά αξιοθέατα της Ελλάδας έχετε επισκεφτεί;

Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στο υπέροχο Μουσείο της Ακρόπολης και σε μια άλλη επίσκεψή μας περπατήσαμε μέχρι την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα. Θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ τα ελληνικά νησιά και τα ελληνικά μοναστήρια. Οταν επισκεπτόμαστε ένα μέρος προσπαθούμε να γνωρίσουμε την τοπική κουλτούρα, ιδιαίτερα το φαγητό και τη μουσική. Οι οικοδεσπότες μας φρόντισαν τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου να απολαύσουμε φαγητό σε ψαροταβέρνες, αλλά και ένα πλούσιο βραδινό υπαίθριο δείπνο με Ελληνες μουσικούς και τραγουδιστές. Μου αρέσουν πολύ το ελληνικό φαγητό και η ελληνική μουσική.

Οι Ελληνες το 2021 γιόρτασαν τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία τους από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Η 200ή επέτειος είναι από μόνη της κάτι ξεχωριστό, αλλά, όταν πρόκειται για επέτειο όπου ένας λαός έχει αγωνιστεί για την ελευθερία και την αυτοδιάθεσή του, τότε είναι πραγματικά μια ακόμα πιο ιδιαίτερη περίσταση. Νομίζω ότι αυτές οι επέτειοι εξυπηρετούν έναν πολύ ιδιαίτερο σκοπό, και αυτός είναι να μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να διαβρώσει τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και την ελευθερία της αυτοδιάθεσής μας. Ζούμε σε εποχές που αυτό έχει γίνει πιο σημαντικό από ποτέ. Εύχομαι στον ελληνικό λαό τα καλύτερα, να διατηρήσει αυτό που τόσο πολλοί πάλεψαν τόσο σκληρά για να πετύχουν.

Μιλήστε μας για την ορθόδοξη μοναχή γιαγιά σας, την ηγουμένη Αλεξάνδρα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Έλγουντ της Πενσιλβανίας των ΗΠΑ, γεννημένη πριγκίπισσα Ιλεάνα της Ρουμανίας.

Η γιαγιά μου έκανε πάντα ό,τι καλύτερο μπορούσε για τους συνανθρώπους της, όπως αναμενόταν άλλωστε από αυτήν ως πριγκίπισσα, μητέρα και ηγουμένη. Στη ζωή της πάντα νοιαζόταν για τους άλλους και τους έδινε ελπίδα. Προσωπικά, έχω στενή σχέση με την Ορθοδοξία μέσω της γιαγιάς μου, σχέση που προέρχεται από την εποχή που σπούδαζα μηχανολόγος μηχανικός στις ΗΠΑ και είχα την τύχη να περάσω αρκετές από τις διακοπές του Πάσχα μαζί της, στο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως. Εκείνη η εποχή με έφερε πολύ πιο κοντά σε αυτήν, αλλά και στον ορθόδοξο τρόπο σκέψης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Πώς βλέπετε τον ρόλο των Εκκλησιών στον σύγχρονο κόσμο;

Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη ευκαιρία για όλες τις χριστιανικές θρησκείες να βρεθούν πιο κοντά. Ο ρόλος των Εκκλησιών είναι να βρίσκονται κοντά στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.

Μιλήστε μας για το Κάστρο Μπραν, το περίφημο Κάστρο του Δράκουλα στη Ρουμανία, που ανήκει στην οικογένειά σας.

Ο ταγματάρχης της πόλης, ο οποίος κατείχε το κάστρο, έπεισε το δημοτικό συμβούλιο να το δωρίσει (σ.σ.: στις αρχές της δεκαετίας του 1920) στην προγιαγιά μου, βασίλισσα Μαρία, με το επιχείρημα ότι, πρώτον, δεν θα είχαν πλέον ένα δαπανηρό ερείπιο για συντήρηση και, δεύτερον, πως η βασίλισσα θα ένιωθε υποχρεωμένη να επενδύσει πολλά φέρνοντας δουλειά και πλούτο στην πόλη. Σήμερα, ως σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, το κάστρο εξακολουθεί να εκπληρώνει εκείνον τον σκοπό.

Είστε ομιλητής στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Πώς βλέπετε τις τελευταίες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις;

Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη, πρέπει να δυναμώσει και πρέπει να μάθει από την Ιστορία. Σήμερα, όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, πολιτισμού, γλώσσας ή θρησκείας, καλούνται να δεσμευτούν για την προώθηση, τον σεβασμό, την ελευθερία, τις φιλίες και την ειρήνη στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να μεριμνήσει πολύ για τις ανάγκες καθενός από τα επιμέρους κράτη-μέλη και για τις ανάγκες των ίδιων των πολιτών.

Ο αρχιδούκας της Αυστρίας Sandor von Habsburg-Lothringen και η σύζυγός του Herta Margarete φωτογραφίζονται µε φόντο την Ακρόπολη

Ηγείστε μαζί με τη σύζυγό σας του οργανισμού «Flame of Peace», που στοχεύει να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Σύνδεσμος για την Προαγωγή της Ειρήνης είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα τη Βιένη, χωρίς πολιτικές ή θρησκευτικές συμμαχίες. Αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και ιδεών για την επίλυση συγκρούσεων και των ειρηνευτικών μέτρων για την επίτευξη της ειρήνης. Απονέμει βραβεία σε άτομα και δημιουργούς που υπήρξαν υποδειγματικά και ανέλαβαν την ευθύνη για τους ανθρώπους, τις χώρες, τους λαούς, τους πολιτισμούς, τη φύση και το περιβάλλον.

Τρίτος ξάδερφος της βασίλισσας Ελισάβετ

Ο Sandor von Habsburg-Lothringen είναι γιος του Δομίνικου από τον Οίκο των Αψβούργων-Λορένης. Είναι απόγονος της βασίλισσας Βικτορίας της Μεγάλης Βρετανίας και, συνεπώς, τρίτος ξάδερφος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως μας εξηγεί, «η προγιαγιά μου είναι η βασίλισσα Μαρία της Ρουμανίας, η οποία γεννήθηκε ως πριγκίπισσα Μαρία Αλεξάνδρα Βικτορία του Εδιμβούργου, κόρη του πρίγκιπα Αλφρεντ, δούκα του Εδιμβούργου (αργότερα δούκας του Σαξ-Κόμπουργκ και της Γκόθα), και της μεγάλης δούκισσας Μαρία Αλεξάντροβνα της Ρωσίας. Και, ως εκ τούτου, εγγονή της βασίλισσας Βικτορίας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This