Εχει στα χέρια της ένα χαρτοφυλάκιο-πρόκληση, που της ελκύει πολύ το ενδιαφέρον. Η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και η σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα είναι για την υφυπουργό Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, «ο πρόλογος για την είσοδο της χώρας στον κόσμο που έρχεται, έναν κόσμο που αλλάζει».
- Aπο τη Βίβιαν Μπενέκου
Αυτό λέει μιλώντας σήμερα στην «Espresso» η δραστήρια υφυπουργός Ανάπτυξης, που επιδιώκει να περάσουν στην κοινωνία με μετρήσιμο τρόπο η επιστημονική έρευνα και τα αποτελέσματά της. «Θέλουμε να μεταφραστούν τα σπουδαία ερευνητικά μας αποτελέσματα σε θέσεις εργασίας και ευκαιρίες» μας λέει καθαρά η Ζωή Ράπτη.
Στη συζήτησή μας για την πολιτική επικαιρότητα υποστηρίζει ότι «η αναστάτωση στην Κεντροαριστερά δείχνει πόσο εκτός εποχής βρίσκονται τα κόμματα που τη συνθέτουν – με πρώτο και κύριο τον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν κάτι καινούργιο και χρήσιμο να πουν». Η γνώμη της για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι ότι της «φαίνεται συμπαθής άνθρωπος, που όμως βρίσκεται σε μια θέση που δεν του ταιριάζει ιδεολογικά».
Η Ζωή Ράπτη πιστεύει ότι οι υπουργικές καρέκλες δεν καταλαβαίνουν από χειμώνες, καλοκαίρια και λιακάδες, για αυτό και το καλοκαίρι της θα είναι κάθε άλλο παρά ανέμελο… Δεν την απασχολεί όμως αυτό, γιατί έχει δίπλα της τον αγαπημένο της γιο να την περιμένει τα απαιτητικά βράδια στο σπίτι. Ο Γιώργος της, που είναι φοιτητής Πληροφορικής, τον Σεπτέμβριο θα ντυθεί στο χακί.
Πώς είναι για εσάς αυτό το πρώτο διάστημα με ένα νέο -και φαντάζομαι άγνωστο- χαρτοφυλάκιο; Το μάθατε; Τι ενδιαφέρον βρίσκετε σε αυτό;
Η ανάθεση αυτού του νευραλγικού τομέα του κυβερνητικού έργου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν μεγάλη τιμή για εμένα. Μεγάλη είναι και η ευθύνη να καταφέρουμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη στη χώρα. Το χαρτοφυλάκιό μου δεν είναι άγνωστο σε εμένα. Οι τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, των καινοτομιών και των δυνατοτήτων που παρέχει η επιστήμη στον άνθρωπο πάντα μου έλκυαν το ενδιαφέρον. Είναι ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελεί τον πρόλογο για την είσοδο της χώρας στον κόσμο που έρχεται, έναν κόσμο που αλλάζει. Αυτό είναι μια πρώτης τάξεως πρόκληση – να διαμορφώσεις το μέλλον σε στέρεες βάσεις με σεβασμό στην αειφορία, στο περιβάλλον, αλλά και με άξονες τη βιωσιμότητα και με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία. Διότι η ευημερία και η πρόοδος είναι κυρίως ανθρωποκεντρικές έννοιες. Μαθαίνω κάθε μέρα τις δυνατότητες αλλά και τις ελλείψεις των υποδομών που απαιτείται να υποστηριχθούν, τις ευκαιρίες που ανοίγονται καθημερινά για τη χώρα και τα πρόσωπα που απαρτίζουν το ισχυρό δυναμικό του υπουργείου μας. Τα συναισθήματά μου είναι πολύ θετικά. Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον και συνοδεύω την αισιοδοξία με καθημερινή προσπάθεια.
Ποιες οι προτεραιότητες του υφυπουργείου σας;
Οι προτεραιότητές μας έχουν καθοριστεί με σαφήνεια από τον πρωθυπουργό: να ενισχύσουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, τον τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές του, αλλά και για να γίνει πραγματικότητα στην χώρα μας η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και η σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα. Να υποστηρίξουμε, δηλαδή, το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας που διαμορφώνει η κυβέρνησή μας τα τελευταία πέντε χρόνια. Το κρίσιμο, νομίζω, είναι η επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα και οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα να περάσουν στην κοινωνία με τρόπο απτό και μετρήσιμο. Δεν φτάνει να μένουμε στα σπουδαία ερευνητικά μας αποτελέσματα. Θέλουμε αυτά να μεταφραστούν σε θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για όλες και όλους.
Ο κόσμος, που αυτή τη στιγμή πλήττεται από την απίστευτη έκρηξη ακρίβειας, ακούει τη λέξη «ανάπτυξη» λίγο περίεργα. Τι ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει σε τέτοιες συνθήκες;
Διαφωνώ με την άποψή σας. Οχι, δεν ακούγεται περίεργα η λέξη «ανάπτυξη» σε μια χώρα που καλπάζει με ρυθμό διπλάσιο του μέσου όρου της Ε.Ε. και οι προβλέψεις σταθερά δείχνουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για το ορατό μέλλον. Τον Μάιο, ο αριθμός των ανέργων έπεσε -για πρώτη φορά ύστερα από 13 χρόνια- κάτω από τον αριθμό των 900.000 και πολλοί νέοι που μετανάστευσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης τώρα επιστρέφουν. Οι θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται κατά τύχη, δεν αυξάνονται σε συνθήκες ύφεσης – στην ανάπτυξη δημιουργούνται. Η ανεργία έχει μειωθεί κάτω από το 10% και οι μισθοί και οι συντάξεις αυξάνονται. Δεν χρειάζεται να αναφέρω την κοσμογονία που γίνεται, για παράδειγμα, στον τομέα του τουρισμού, της ψηφιοποίησης του κράτους, της κατάργησης της γραφειοκρατίας και των περιττών διαδικασιών. Η ανάπτυξη έτσι δημιουργείται. Και βέβαια, η ανάπτυξη συνδέεται με νέες προκλήσεις και προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει τους. Δεν είναι εύκολη εξίσωση. Η ακρίβεια υπάρχει και μας αγγίζει όλους. Το μεγαλύτερο μέρος της -όλοι το γνωρίζουμε- είναι εισαγόμενο και η κυβέρνηση έχει προβεί σε μια σειρά από μέτρα για να την αντιμετωπίσει. Επειδή επιθυμώ να μιλάω με στοιχεία, υπενθυμίζω όσα είπε πριν από λίγες ημέρες και ο πρωθυπουργός. Ο πληθωρισμός μειώνεται: στην κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 2,4% τον Μάιο. Σε αυτές τις κατηγορίες, μάλιστα, έχουμε τον 2ο χαμηλότερο πληθωρισμό, μετά τη Φινλανδία σε επίπεδο ευρωζώνης! Δεν είναι σωστό να μηδενίζουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να ανακουφιστεί η κοινωνία μας από το βάρος της ακρίβειας, που όντως ταλαιπωρεί τα ελληνικά νοικοκυριά. Ωστόσο, επαναλαμβάνω: ένα μέτρο που λειτούργησε και θα λειτουργήσει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών – και σε αυτόν τον τομέα ουδείς μπορεί να αντιλέξει ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικές, θετικές επιδόσεις.
Καινοτομία και επιχειρηματικότητα «δένουν» στην Ελλάδα τού σήμερα και πώς;
Στην Ελλάδα τού σήμερα δημιουργούνται οι συνθήκες και το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να αναπτυχθούν ανεμπόδιστα και η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα. Αλλωστε, το ζήτημα δεν είναι μόνο τεχνικό αλλά και βαθιά κοινωνικό και ιδεολογικό. Η φιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί αποτέλεσμα της ιδεολογικής επιλογής όλων μας. Δεν έχουμε ιδεολογικές εμμονές για να εχθρευόμαστε τον ιδιωτικό τομέα. Δεν φορολογούμε εκδικητικά τη μεσαία τάξη, για να την «τσακίσουμε», όπως δήλωναν χωρίς ντροπή επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβερνούσε η «πρώτη φορά Αριστερά». Μαζί με τον ιδιωτικό τομέα θα βρούμε πόρους, θέσεις εργασίας, λύσεις για την πατρίδα μας, ευκαιρίες για τους πολίτες.
Ενα 24ωρό σας τι περιλαμβάνει;
Είναι αρκετά απαιτητικό. Συνηθίζω να ξυπνάω πολύ νωρίς και να βρίσκομαι στο γραφείο με τους συνεργάτες μου σε προγραμματισμένες συναντήσεις. Προσπαθώ να εξασφαλίζω ένα μικρό διάλειμμα το μεσημέρι, το δε απόγευμα καθορίζουμε με το γραφείο μου τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας ή πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις που αφορούν το χαρτοφυλάκιό μου. Προσπαθώ το βράδυ να εξασφαλίσω λίγο χρόνο για να δω τον γιο μου, αλλά και να ασκηθώ, γεγονός που με βοηθάει να καθαρίζει το μυαλό μου, ενώ άλλες φορές προτιμώ να διαβάσω ένα βιβλίο.
Ολη αυτή η τεράστια αναστάτωση στην Κεντροαριστερά κάνει καλό στη Ν.Δ.;
Δεν κάνει καλό στην Ελλάδα. Για να ακμάζει μια χώρα πρέπει το συνολικό επίπεδο του κοινοβουλευτικού και πολιτικού βίου να ανεβαίνει. Δεν αρκεί ένα κόμμα, όπως η Ν.Δ., να είναι συγκροτημένο και σοβαρό. Ολοι πρέπει να βοηθάμε «να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα», όπως λέει ο Γιώργος Σεφέρης στο «Μυθιστόρημα». Η αναστάτωση στην Κεντροαριστερά δείχνει πόσο εκτός εποχής βρίσκονται τα κόμματα που τη συνθέτουν – με πρώτο και κύριο τον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν κάτι καινούργιο και χρήσιμο να πουν, και αυτό το ιδεολογικό αδιέξοδο εκφράζεται με οργανωτική αποσύνθεση, χαμηλές εκλογικές επιδόσεις και αδιάκοπες εσωκομματικές έριδες. Αυτό είναι ένα σύντομο συμπέρασμά μου για την κατάσταση στην Κεντροαριστερά.
Ο Κασσελάκης σάς λέει κάτι;
Μου φαίνεται συμπαθής άνθρωπος σε μια θέση που δεν του ταιριάζει ιδεολογικά. Και οι κινήσεις, οι πρωτοβουλίες και τα λόγια του δείχνουν παράταιρα με όσα πρεσβεύει το κόμμα του, αλλά και συνολικότερα με τη σύγχρονη Ελλάδα και τις καθημερινές ανάγκες των συμπολιτών μας. Προσπαθεί να κατανοήσει τις συνθήκες που επικρατούν στο κόμμα του και τη στελεχική ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά νομίζω ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του.
Είναι Αύγουστος, παραδοσιακά μήνας διακοπών. Τι προβλέπεται για εσάς;
Προβλέπεται εργασία και χαρά. Μπορεί ο Αύγουστος, παραδοσιακά να είναι μήνας διακοπών, αλλά τα καθήκοντα στελέχους της κυβέρνησης, παραδοσιακά, δεν καταλαβαίνουν από χειμώνες, καλοκαίρια και λιακάδες. Στιγμές ανάπαυλας μπορεί να εξασφαλιστούν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχω τη… φιλοδοξία να περάσω ένα ανέμελο καλοκαίρι. Τα ζητήματα σ’ ένα υπουργείο ουδέποτε τελειώνουν. Αποστολή μας είναι να είμαστε παρόντες στο πόστο μας και να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε.
Ο Γιώργος πώς βοηθάει την υφυπουργό μητέρα του;
Ο Γιώργος μέχρι τώρα είχε εστιάσει στις σπουδές του στην πληροφορική, και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη. Τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, και αυτό με γεμίζει υπερηφάνεια. Τον θαυμάζω διότι είναι συγκροτημένος, θέτει στόχους και εργάζεται με προσήλωση για να τους πετύχει.
Η ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ ΜΕΛΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΛΑΟΠΟΤΑΜΟΜΠΛΕ ΠΑΣΟΚ Η ΖΩΗ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΕΑΝ Ο ΚΑΣΕΛΑΚΗΣ ΤΟ ΕΤΕΡΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΨΕΥΤΟΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΗΛΟΣ Η ΟΧΙ. ΕΔΩ ΠΑΕΙ Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ #ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ Μ…………ΧΤΕΝΙΖΕΤΑΙ.#
Πάει το δούλεμα 41%