Τρίτη 22/6/2021

Ιταλοί επιστήμονες: Ο φονικός ιός χτυπά και τον θυρεοειδή

Δεν έχει τελειωμό η καταγραφή της επίδρασης του νέου κορωνοϊού στον οργανισμό. Ιταλοί γιατροί ανακοίνωσαν πρώτη φορά παγκοσμίως περιστατικό θυρεοειδίτιδας που φαίνεται να ενεργοποιήθηκε από τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Ετσι, ανάμεσα στα πολλά όργανα που μπορεί να πλήξει ο ιός πρέπει να προστεθεί πλέον και ο θυρεοειδής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φραντσέσκο Λατρόφα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πίζας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού «Clinical Endocrinology & Metabolism», ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για μια 18χρονη, η οποία είχε μολυνθεί με Covid-19 από τον πατέρα της. Μετά την ανάρρωσή της, η οποία επιβεβαιώθηκε αφού βγήκε αρνητική σε τεστ ύστερα από μερικές μέρες, άρχισε να εκδηλώνει μια σειρά από επιπρόσθετα συμπτώματα, όπως πόνους στον λαιμό και στον θυρεοειδή, πυρετό και ταχυπαλμία. Εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο και διαγνώστηκε με υποξεία θυρεοειδίτιδα, μια φλεγμονώδη πάθηση, η οποία είναι γνωστό ότι μπορεί να προκληθεί ύστερα από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Κατά καιρούς διάφοροι ιοί έχουν θεωρηθεί υπεύθυνοι για την εμφάνισή της.

«Οι γιατροί πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την πιθανότητα αυτής της επιπρόσθετης κλινικής εκδήλωσης που σχετίζεται με τον Covid-19. Λόγω της χρονολογικής συσχέτισης, ο εν λόγω κορωνοϊός πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για την εκδήλωση της υποξείας θυρεοειδίτιδας» δήλωσε ο Λατρόφα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ