4-7-2020

Οι ηλικιωμένοι διαβητικοί κινδυνεύουν πιο πολύ από τον ιό

Σύμφωνα με έρευνα, οι ηλικιωμένοι διαβητικοί που έχουν επιπλοκές λόγω της πάθησής τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν πιο βαριά μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν μία εβδομάδα μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Σε μια πρώτη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Diabetologia», με βάση τα δεδομένα 1.317 διαβητικών που παρουσίασαν βαριά μορφή της νόσου Covid-19 και εισήχθησαν σε νοσοκομεία στη Γαλλία μεταξύ της 10ης και της 31ης Μαρτίου διαπιστώθηκε ότι οι διαβητικοί που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο από τον SARS-CoV-2 είναι οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, την πιο συχνή μορφή της ασθένειας, που έχει επιπλοκές (καρδιακές, νεφρικές, στον αμφιβληστροειδή) και είναι υπέρβαροι.

Τα δεδομένα

Η έρευνα υπέδειξε επίσης ότι ελάχιστοι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, μόλις το 3% των περιπτώσεων, εμφανίζουν βαριές μορφές της νόσου Covid-19.

Ενας από τους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου είναι η ηλικία: Οι διαβητικοί 75 ετών και άνω διατρέχουν 14 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο έπειτα από επτά ημέρες νοσηλείας από εκείνους 55 ετών και κάτω.

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν υπεισέρχεται σε συγκρίσεις μεταξύ των διαβητικών και του γενικού πληθυσμού ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης βαρύτερων μορφών της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ωστόσο, προϋπάρχοντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος είναι διπλάσιος, αν όχι τριπλάσιος, για τους διαβητικούς που εισάγονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ