Νέες συστάσεις ειδικών: «Πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι… Υποχρεωτικά μάσκα σε εξωτερικούς χώρους εάν…»

Must Read

Αν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα κορωνοϊού, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, τότε η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, τόνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δεν είναι αισιόδοξος για την πορεία του κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις μάσκες και την πιθανή υποχρεωτική χρήση τους και στα σχολεία, η κ.Παγώνη αναφέρθηκε στην επάρκειά τους: «Στα σχολεία το δύσκολο δεν είναι να τη φοράνε οι μαθητές, αλλά  ότι θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές, γιατί όταν μιλάς, υγροποιούνται και αυτές θα πρέπει να αλλάζουν. Θα πρέπει να υπάρχει δηλαδή μεγάλη ποσότητα από μάσκες για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε».

Ακόμα και τώρα στα νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις (σ.σ. τι έγινε με τις δύο ελληνικές εταιρίες που κατασκευάζουν μάσκες; Δεν τροφοδοτούν την αγορά;): «Ειδοποιούνται οι υγειονομικές περιφέρειες και προμηθευόμαστε. Με τα δεδομένα που έχουμε ο κάθε γιατρός στα νοσοκομεία παίρνει μια μάσκα κάθε πρωί. Γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν και να μπορούμε να πάρουμε 2 και 3 μάσκες σε κάθε εφημερία που είμαστε για 24 ώρες».

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών τόνισε πως την μεγαλύτερη ανησυχία στους επιστήμονες προκαλούν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, καθώς ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 80-100 άτομα, προσθέτοντας ότι στην Ισπανία και στην Ιταλία λόγω αυτού, τα 50 κρούσματα έφταναν τα 150 μέσα σε μια ημέρα.

Όσον αφορά τη χαλάρωση των μέτρων, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων, η κ.Παγώνη είπε: «Ήδη είχαμε χαλαρώσει όλο αυτόν τον καιρό, έχουν γίνει πολλά πάρτι και πανηγύρια. Κι αυτά τα κρούσματα δεν είναι χθεσινά, είναι αποτέλεσμα του τι έγινε πριν 15 μέρες, απλώς τώρα εμφανίζονται ότι είναι θετικά».

Για την παρουσία του κορωνοιού στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν νοσούν εύκολα, αλλά τον μεταδίδουν, σχολίασε: «Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δε σημαίνει ότι ο νέος δε θα νοσήσει. Άλλωστε, ήδη έχουν νοσήσει αρκετοί νέοι και αν δείτε μελέτες από το εξωτερικό σε χώρες με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, θα διαπιστώσετε ότι αρκετοί νέοι νόσησαν. Απλώς είχαν συμπτώματα, τα οποία ήταν πολύ πιο ήπια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μεταδίδουν. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων έχει κατέβει, γιατί οι μεγάλοι άνθρωποι που έχουν προβλήματα και είναι υψηλού κινδύνου μένουν στα σπίτια τους και  αυτοί που νοσούν είναι οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι κυκλοφορούν».

«Είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι»

Μιλώντας στο Open ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την καλοκαιρινή πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας: «Είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι».

Μίλησε και αυτός για τις μάσκες: «Οι πολίτες δεν ακολούθησαν τη σύσταση των ιατρών για χρήση της μάσκας. Έπρεπε να έρθουν τα πρόστιμα για να πειστεί ο κόσμος. Δεν καταφέραμε ποτέ να πείσουμε τον κόσμο για τη χρήση της μάσκας. Δεν μπορούσαμε πέραν της σύστασης να επιβάλλουμε ως γιατροί τη χρήση της. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες και για τις επεμβάσεις. Ο γιατρός συστήνει κι ο ασθενής επιλέγει».

Προανήγγειλε τρόπον τινά και την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις εκκλησίες: «Δεν είπαμε ποτέ να μην χρησιμοποιείται η μάσκα στις εκκλησίες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This