Εισαγγελική απόφαση για διενέργεια εξέτασης σχετικά με την εισαγωγή κινεζικού ιού στο ΑΠΘ

Must Read

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η εισαγγελέας που χρεώθηκε την καταγγελία σχετικά με την εισαγωγή επικίνδυνου στελέχους της νόσου των χοίρων στα εργαστήρια του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ!

Η αρμόδια εισαγγελέας Πρωτοδικών ανέθεσε σε πταισματοδίκη να διερευνήσει τη βασιμότητα της καταγγελίας και στη συνέχεια να διαπιστώσει αν στοιχειοθετούνται αδικήματα και ποια είναι αυτά.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν ο καταγγέλλων, ο πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής και γενικότερα όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση. Όπως προκύπτει από την σχετική καταγγελία, προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την εισαγωγή στην χώρα του συγκεκριμένου στελέχους του κινεζικού ιού, που προκαλεί μεταδοτική ζωονόσο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σε περίπτωση διαφυγής και διασποράς θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Το στέλεχος HeN1 της νόσου των χοίρων Aujeszky φέρεται ότι εισήχθη στη χώρα μας, στα εργαστήρια του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, από τη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής από τον επιστημονικά υπεύθυνο καθηγητή, προκειμένου να γίνουν πειράματα με μόλυνση χοίρων.

Στις 15 Ιουλίου 2020 δημοσιογράφος-κάτοικος Αθηνών, που έχει ασχοληθεί συστηματικά με το θέμα, κατέθεσε σχετικά έγγραφα στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης. Η καταγγελία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και στις 21 Ιουλίου χρεώθηκε στην εισαγγελέα, η οποία τη μελέτησε και παρήγγειλε την προκαταρκτική έρευνα. Από τη στιγμή της εισαγωγής του ξεκίνησε μία σειρά από προειδοποιήσεις και επιστολές μεταξύ του τμήματος Κτηνιατρικής, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΕΟΦ, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του καθηγητή που εισήγαγε τον ιό και τελευταία με την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, στην οποία έχει κατατεθεί αναφορά για το θέμα, με αποτέλεσμα να προκύπτει σειρά σοβαρότατων ερωτημάτων.

Με βάση και την επιστολή του προέδρου του τμήματος Κτηνιατρικής, Δημήτριου Φλετούρη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλη την ηγεσία του υπουργείου, στον πρόεδρο του ΕΟΦ και στον προϊστάμενο Κτηνιατρικού τμήματος του ΕΟΦ, καθώς και στη διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Κ.Μ, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα, δεδομένου του κινδύνου που ελλοχεύει αναφορικά με τη διαφυγή και διασπορά του ιδιαίτερα λοιμογόνου ιικού στελέχους, όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This