«Μενού» αντιγήρανσης: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που «παγώνουν» τον χρόνο

Η αποκατάσταση της γήρανσης επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της διατροφής

Must Read

Γήρανση είναι η προοδευτική φθορά των κυττάρων, των ιστών του οργανισμού, η οποία οδηγεί σε ελάττωση της αντίστασής του. Με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται διαταραχές σε ορισμένα συστήματα, οι οποίες μπορούν να προληφθούν με σωστή αντιμετώπιση.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Η αποκατάσταση της γήρανσης επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της διατροφής και αποφεύγοντας καταστάσεις που ενεργοποιούν το οξειδωτικό στρες, όπως η υπερβολική έκθεση σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, το κάπνισμα, το αλκοόλ κ.ά. Τον πιο σπουδαίο ρόλο στην αντιγήρανση παίζουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες, χορηγούμενες είτε μέσω της διατροφής είτε ως συμπληρώματα.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν µε τέτοιο τρόπο ώστε να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και να τις μετατρέπουν σε µη τοξικές. Τέτοιες ουσίες είναι οι βιταμίνες C, Ε, Α, το σελήνιο, το συνένζυμο Q 10, τα Ω-3 λιπαρά οξέα, ο ψευδάργυρος, τα διάφορα είδη φλαβονοειδών κ.λπ.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και αποτελεί έναν ισχυρό αντιφλεγμονώδη παράγοντα. Φωτίζει το δέρμα και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ηλιακών εγκαυμάτων. Πηγές: Ακτινίδιο, πεπόνι, πορτοκάλι, φράουλες, ντομάτα, λάχανο, πράσινη πιπεριά, πράσινα λαχανικά.

Βιταμίνη Ε

Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τις κυτταρικές μεμβράνες από τη δράση των ελεύθερων ριζών. Πηγές: Φυτικά έλαια, κυρίως ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαµβακέλαιο, δημητριακά ανεπεξέργαστα, αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, σκούρα πράσινα λαχανικά, λαχανικά φυλλώδη, αβγά.

Σελήνιο

Το σελήνιο εμφανίζεται να βοηθά τη δράση της βιταμίνης E περιορίζοντας την οξείδωση των λιπιδίων. Πηγές: Οι φυτικές τροφές, όπως τα δημητριακά, τα φιστίκια, οι ηλιόσποροι, το ρύζι, τα φιστίκια κάσιους, τα καρύδια κ.ά.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Η πρόσληψη Ω-3 προστατεύει το δέρμα τόσο σε μακροσκοπικό επίπεδο όσο και σε κυτταρικό επίπεδο. Πέρα από αυτή την προστατευτική δράση, παίζουν σημαντικό ρόλο και στη θεραπεία φλεγμονωδών δερματικών νόσων, όπως η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση. Πηγές: Ψάρια και φυτικά έλαια.

Συμβουλές

  • Διατηρήστε φυσιολογικό βάρος.
  • Φροντίστε η καθημερινή διατροφή σας να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά.
  • Περιορίστε την πρόσληψη τροφών που περιέχουν ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά.
  • Προσθέστε στη διατροφή σας για μια υγιή επιδερμίδα ψάρια, ρεβίθια, αβγά, ελαιόλαδο, σουσάμι και φασολάκια.
  • Συμπεριλάβετε 6-10 ποτήρια νερό και φρέσκους χυμούς φρούτων.
  • Προστατέψτε το δέρμα σας από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
  • Κοιμηθείτε περισσότερο. Ο βραδινός ύπνος είναι πολύτιμος για τη διατήρηση της φρεσκάδας και της νεανικής όψης του δέρματος.
  • Σταματήστε το κάπνισμα, γιατί γερνάει πρόωρα το δέρμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This