Πέμπτη 24/6/2021

Έρευνα – σοκ! Επιστήμονες διαπίστωσαν μεταλλάξεις του Covid-19 μετά τον εμβολιασμό

Η επικείμενη χρήση των εμβολίων ενδέχεται να ωθήσει τον ιό να μεταλλαχθεί

O κορωνοϊός μεταλλάσσεται μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μεταδίδεται και πιο γρήγορα. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί όταν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε!

Επιστήμονες ερεύνησαν τα γονιδιώματα του ιού που έχουν εντοπιστεί σε 46.723 ανθρώπους οι οποίοι μολύνθηκαν από Covid-19 σε 99 χώρες. Σε αυτούς διαπιστώθηκαν περισσότερες από 12.700 μεταλλάξεις ή αλλαγές στον ιό SARS-CoV-2.

Η έρευνα, προκαταρκτικά ευρήματα της οποίας είχαν δημοσιευτεί τον Μάιο, προτού ελεγχθούν από άλλους επιστήμονες, δημοσιεύτηκε στο σύνολό της χθες στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications». «Ευτυχώς, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι καμία από αυτές τις μεταλλάξεις δεν κάνει την Covid-19 να μεταδίδεται πιο γρήγορα» δήλωσε η Λούσι Βαν Ντροπ, καθηγήτρια στο University College London’s Genetics Institute και μία από τις συντάκτριες της έρευνας. Εσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι πρέπει να «παραμείνουμε προσεκτικοί και να εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε τις νέες μεταλλάξεις, κυρίως καθώς αναπτύσσονται τα εμβόλια».

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς και κάποιοι, όπως οι ιοί της γρίπης, μεταλλάσσονται πιο συχνά από άλλους. Οι περισσότερες μεταλλάξεις είναι ουδέτερες, αλλά κάποιες μπορεί να ευνοούν τους ιούς, ενώ άλλες να κάνουν τα εμβόλια εναντίον τους λιγότερο αποτελεσματικά. Οταν οι ιοί αλλάζουν με αυτό τον τρόπο, τα εμβόλια για την αντιμετώπισή τους πρέπει να προσαρμόζονται τακτικά, ώστε να διασφαλίζεται ότι καλύπτουν τους ανθρώπους σε επαρκές ποσοστό.

Τα ευρήματα

Ο Φρανσουά Μπαλούξ, καθηγητής του UCL, που επίσης συμμετείχε στην έρευνα, επισήμανε ότι τα ευρήματά της -προς το παρόν- δεν εγείρουν ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που αναπτύσσονται κατά του κορωνοϊού. Ομως, προειδοποίησε ότι η επικείμενη χρήση των εμβολίων ενδέχεται να ωθήσει τον ιό να μεταλλαχθεί, προκειμένου να καταφέρει να εισβάλει στον ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων. «Τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων μοιάζουν πολύ καλά» επισήμανε. «Ο ιός ενδέχεται να αναπτύξει μεταλλάξεις στο μέλλον για να αποφεύγει τα εμβόλια, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να τις εντοπίσουμε εγκαίρως, κάτι που θα μας επιτρέψει να τροποποιήσουμε τα εμβόλια, αν χρειαστεί».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ