Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Γιατί σας τσιμπάνε τα κουνούπια

Είστε από τους -άτυχους- που λειτουργούν σαν “μαγνήτης” για τα κουνούπια, με αποτέλεσμα π.χ. στο θερινό σινεμά αντί να βλέπετε την ταινία να… ξύνεστε με μανία; Αν ναι, σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό.

Και ναι, αυτό που σας έλεγε η γιαγιά σας ότι είστε γλυκοαίματος/η εμπεριέχει μια δόση αλήθειας. Σύμφωνα με τον ιατρικό εντομολόγο και ειδικό στα κουνούπια στο University of Florida, Dr. Jonathan Day, “κάποιοι άνθρωποι παράγουν στο δέρμα τους μεγαλύτερες ποσότητες από συγκεκριμένες χημικές ουσίες, όπως το γαλακτικό οξύ, το οποίο προσελκύει τα κουνούπια”.

Υπάρχουν επίσης έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα κουνούπια τσιμπούν περισσότερο τα άτομα με ομάδα αίματος Ο σε σχέση με εκείνα που έχουν ομάδες αίματος Α και Β.
Επιπλέον, η οσμή που αναδίδει το σώμα σας, από τη ζέστη και το διοξείδιο του άνθρακα από την αναπνοή σας, μπορεί να σας θέσει στο στόχαστρο των κουνουπιών.

“Τα κουνούπια μπορούν να καταλάβουν τις διαφορές που θα τους κάνουν να διαλέξουν ποιον άνθρωπο ή ζώο θα στοχοποιήσουν για να τραφούν”, εξηγεί ο Dr Day. Τα άτομα με αυξημένο μεταβολικό ρυθμό, όπως οι έγκυες γυναίκες, οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι άνθρωποι για παράδειγμα, παράγουν κατά κανόνα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2), με αποτέλεσμα να προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα κουνούπια χρησιμοποιούν το CO2 ως το πρωταρχικό τους μέσο για να εντοπίσουν τον στόχο τους.
Ωστόσο, ακόμη και οι συνήθειές σας μπορούν να καθορίσουν το αν θα σας τσιμπήσουν τα κουνούπια ή όχι.

Η κατανάλωση αλκοόλ και η άσκηση για παράδειγμα, αυξάνουν τον ρυθμό μεταβολισμού, άρα το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπετε, αυξάνουν επομένως και τις πιθανότητες να σας “επιλέξει” ένα κουνούπι ως το… γεύμα του.
Ακόμη και το χρώμα των ρούχων που φοράτε μπορεί να παίξει ρόλο. Αν φοράτε μαύρα, κόκκινα ή μπλε ρούχα είναι πιο πιθανό να σας πλησιάσουν τα κουνούπια καθώς μπορούν να διακρίνουν τη σιλουέτα σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ