Ο κορωνοϊός έβαλε «φρένο» στην εποχική γρίπη και το κρυολόγημα

Το καλό νέο μέσα στην πανδημία

Must Read

«Φρένο» στην εξάπλωσης της εποχικής γρίπης, αλλά και στα εποχικά κρυολογήματα φαίνεται πως έχει βάλει -τουλάχιστον προσωρινά- η επιβολή περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού.

Το γεγονός αυτό προκαλεί βέβαια ανακούφιση στους επιστήμονες στη φάση αυτή, αν και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια για τη συνέχεια, καθώς την «επόμενη μέρα» τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν. Είναι χαρακτηριστικό πως στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, αν και είμαστε πια τα τέλη Δεκεμβρίου και έχουμε μπει στην καρδιά του χειμώνα, τα επίπεδα των εποχικών λοιμώξεων από ιούς της γρίπης, ρινοϊούς και άλλους πιο αβλαβείς κορωνοϊούς παραμένουν υπερβολικά χαμηλά.

Η εξέλιξη βέβαια αποτελεί «δώρο» για τους γιατρούς που φοβούνταν μήπως βρεθούν αντιμέτωποι με παράλληλους «εχθρούς» μέσα στον χειμώνα, καθώς είναι εύκολα αντιληπτό τι θα σήμαινε αυτή τη στιγμή, παράλληλα με την εξάπλωση της πανδημίας, και η εξάπλωση ενός κύματος γρίπης, που συνδυαστικά θα ασκούσαν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στα ήδη πιεσμένα εθνικά συστήματα υγείας.

Ωστόσο, σημειώνεται από πολλούς ειδικούς πως μια σοβαρή παρενέργεια της πιθανής εξαφάνισης της γρίπης φέτος τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο της Γης θα είναι ότι θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους επιστήμονες να προβλέψουν τα σωστά στελέχη των ιών της, τα οποία θα πρέπει να στοχεύσει το επόμενο αντιγριπικό εμβόλιο της περιόδου 2021-22.

Το κρυολόγημα

Το καλό νέο μέσα σε όλα αυτά φαίνεται πάντως πως είναι ότι το κοινό κρυολόγημα ίσως παρέχει μερική προστασία έναντι του Covid-19. Πρόσφατη μελέτη σε περισσότερα από 800.000 άτομα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενήλικες που είχαν κρυολογήσει πέρυσι είναι λιγότερο πιθανό να βγουν φέτος θετικοί στα τεστ για τον νέο κορωνοϊό – αν και παραμένει μάλλον μυστήριο γιατί συμβαίνει αυτό. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι μια προηγούμενη λοίμωξη από άλλον κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος παρέχει κάποια διασταυρούμενη ανοσία και έναντι του πανδημικού SARS-CoV-2, αν και είναι γνωστό πως ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει τον ίδιο κορονοϊό του κρυολογήματος ξανά και ξανά ή ακόμη να κολλήσει ταυτόχρονα πολλούς ιούς του κρυολογήματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This