Πέμπτη 17/6/2021

Ανησυχούν οι επιστήμονες για τη δεύτερη μετάλλαξη του ιού

Πιο μεταδοτική η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

Ακόμη μία νέα «ανησυχητική» μετάλλαξη του SARS-CoV-2 εντόπισαν οι βρετανικές Αρχές στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, και για τον λόγο αυτόν θέτουν περιορισμούς, με άμεση ισχύ, στις μετακινήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.

«Εντοπίσαμε δύο κρούσματα μιας άλλης, νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» είπε ο Χάνκοκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Και οι δύο ασθενείς είναι επαφές ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει στη χώρα από τη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες.

«Αυτή η νέα μετάλλαξη είναι πολύ ανησυχητική επειδή είναι ακόμη πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι (ο ιός) έχει μεταλλαχθεί περισσότερο σε σύγκριση με την (πρώτη) μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως όποιος ταξίδεψε πρόσφατα στη Νότια Αφρική ή όσοι ήρθαν σε στενή επαφή με ταξιδιώτες από τη χώρα αυτή θα πρέπει να μπουν «αμέσως σε καραντίνα».

Η δεύτερη μετάλλαξη που εντοπίστηκε μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες ονομάστηκε 501.V2 και φέρεται ότι είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με την πρώτη που εντοπίστηκε στο Κεντ τον Σεπτέμβριο, για την οποία πιστεύεται ότι τα περισσότερα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά.

Το νέο αυτό στοιχείο αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα στις ελπίδες των Βρετανών, και όχι μόνο, για σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα, λίγες μέρες αφότου η χώρα επέστρεψε σε καθεστώς αυστηρής καραντίνας εξαιτίας των φόβων για το στέλεχος του ιού που είχε εντοπιστεί στο Κεντ προ μερικών ημερών, με μεταδοτικότητα που εκτιμάται ότι είναι έως και κατά 70% υψηλότερη.

Οι φόβοι μάλιστα αποδεικνύονται κάθε άλλο παρά αβάσιμοι, αφού η υψηλή μεταδοτικότητα του εν λόγω στελέχους αποτυπώνεται και στον αριθμό των κρουσμάτων, ο οποίος χθες άγγιξε τα 39.237 και είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στη Βρετανία από την έναρξη της πανδημίας, με τον δείκτη R (ρυθμός μετάδοσης) να αγγίζει το 1,5 στο Λονδίνο και το 1,3 στην υπόλοιπη χώρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ