Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας στη «μάχη» κατά του ιού

Σημαντικό όπλο στην πανδημία

Μεγάλης έκτασης κλινικές δοκιμές για φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει κατά 80% τον αριθμό των ασθενών Covid-19 που νοσούν πολύ σοβαρά άρχισαν σε βρετανικό νοσοκομείο.

Ο πρώτος ασθενής έλαβε το φάρμακο που είναι γνωστό με την ονομασία SNGOO1 την Τρίτη, στο νοσοκομείο Hull Royal Infirmary. Παλαιότερες μελέτες του πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον είχαν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, καθώς μόλις το 13% των ασθενών στους οποίους είχε χορηγηθεί χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους είχε χορηγηθεί ψευδοφάρμακο ανερχόταν σε 22%. Ακόμη, οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναρρώσουν έπειτα από δυο εβδομάδες σε σχέση με αυτούς που ακολουθούσαν συμβατική αγωγή.

Το SNGOO1 χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη ιντερφερόνη βήτα που παράγεται φυσικά από τον οργανισμό όταν μάχεται ιώσεις. Αν και η ιντερφερόνη βήτα χορηγείται ενέσιμα στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, το SNGOO1 χορηγείται σε μορφή εισπνεόμενου με τη χρήση νεφελοποιητή, προκειμένου να πυροδοτήσει μια πιο ισχυρή και στοχευμένη αντιιική αντίδραση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Covid-19 κάμπτει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να παράγει μεγάλες δόσεις ιντερφερόνης βήτα, γι’ αυτό και η χορήγησή της δίνει στους πνεύμονες ένα σημαντικό όπλο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ