Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

«Covid free» για πέντε μήνες! Νέα έρευνα για τις πιθανότητες επαναλοίμωξης

Η μεγάλη μελέτη «SIREN» του Public Health England

Η αξία της φυσικής ανοσίας έπειτα από λοίμωξη Covid-19 είναι πιθανότατα αντίστοιχη με αυτήν που επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, για μία περίοδο τουλάχιστον πέντε μηνών, με βάση νέα βρετανική έρευνα.

Η μεγάλη μελέτη «SIREN» του αγγλικού οργανισμού δημόσιας υγείας Public Health England πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 20.000 υγειονομικούς και με βάση τα προκαταρκτικά ευρήματά τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Χόπκινς (η σχετική προδημοσίευση στο «medRxiv»), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανοσολογική απόκριση έπειτα από αρχική λοίμωξη Covid-19 μειώνει κατά 83% τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος ξανά κορωνοϊό μέσα στους επόμενους τουλάχιστον πέντε μήνες. Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι οι επαναλοιμώξεις είναι πολύ σπάνιες, καθώς συνέβησαν σε λιγότερο από το 1% των 6.614 συμμετεχόντων που ήδη είχαν αρρωστήσει από Covid-19.

Στο πρώτο κύμα

«Αν και η πιθανότητα είναι μικρή, κάποιος που κόλλησε τον κορωνοϊό στο πρώτο κύμα της άνοιξης θα μπορούσε να μολυνθεί ξανά στο τρέχον δεύτερο πανδημικό κύμα» διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

Από την άλλη πλευρά, διαπιστώθηκε ότι όσοι μολύνονται ξανά από τον κορωνοϊό μπορεί να έχουν μεγάλο ιικό φορτίο, δηλαδή υψηλά επίπεδα του ιού στη μύτη και στον λαιμό τους, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί, πράγμα που τους καθιστά δυνητικά πιο μεταδοτικούς σε άλλους. «Γνωρίζουμε πλέον ότι οι περισσότεροι από όσους είχαν κορωνοϊό και ανέπτυξαν αντισώματα είναι προστατευμένοι από επαναλοίμωξη, όμως αυτό δεν είναι απόλυτο και δεν ξέρουμε ακόμη πόσο διαρκεί η προστασία. Αν κάποιος ήδη είχε τη νόσο Covid-19, είναι απίθανο να αναπτύξει ξανά σοβαρή λοίμωξη. Ομως υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος να κολλήσει ξανά τον ιό και να τον μεταδώσει σε άλλους» τόνισε η Χόπκινς. «Η επαναλοίμωξη είναι αρκετά ασυνήθιστη, πράγμα που είναι καλό νέο. Δεν σημαίνει όμως ότι κάποιος είναι ελεύθερος να τριγυρίζει πλέον χωρίς μάσκα» σχολίασε και ο ανοσολόγος Τζον Γουέρι του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ