Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021

Rapid test αίματος προβλέπει ποιοι κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές

Σε λιγότερο από μία

Πρωτοποριακό rapid test αίματος, το οποίο σε λιγότερο από μία ώρα μπορεί να προβλέψει ποιοι ασθενείς με Covid-19 κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές ή θάνατο, ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα σχετικά απλό και γρήγορο (rapid) τεστ αίματος, το οποίο δημιούργησαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον και, σύμφωνα με τη δημοσίευση που έκαναν στο ιατρικό περιοδικό «JCI Insight», το δοκίμασαν σε σχεδόν 100 ασθενείς που μόλις είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω μόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Το τεστ μετρά τα επίπεδα του μιτοχονδριακού DNA, το οποίο κανονικά βρίσκεται μέσα στα κύτταρα, όταν όμως διαρρέει στην κυκλοφορία του αίματος, αυτό αποτελεί ένδειξη για βίαιο θάνατο (νέκρωση) των κυττάρων μέσα στο σώμα λόγω της λοίμωξης από τον ιό.

Η βλάβη στους πνεύμονες

Τα ανιχνευόμενα επίπεδα του μιτοχονδριακού DNA στο αίμα αποκαλύπτουν πόσο έχει προχωρήσει η βλάβη στους ιστούς των πνευμόνων, των νεφρών και άλλων ζωτικών οργάνων.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα μιτοχονδριακού DNA στο αίμα τους είχαν σχεδόν εξαπλάσια πιθανότητα να διασωληνωθούν, τριπλάσια να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και σχεδόν διπλάσια να πεθάνουν σε σχέση με όσους ασθενείς είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Και αυτό ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τυχόν υποκείμενα νοσήματα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ