Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021

Ο Covid-19 χτυπά καρκινοπαθείς!

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι ασθενείς με καρκίνο σε ύφεση, οι οποίοι δεν υποβάλλονται πια σε κάποια θεραπεία, αντιμετωπίζουν τον ίδιο σημαντικό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον νέο κορωνοϊό όπως και όσοι δεν πάσχουν από τη νόσο, λέει αμερικανική έρευνα, με τους ειδικούς να σημειώνουν πάντως ότι ο κίνδυνος αυτός παραμένει σχετικά μικρότερος συγκριτικά με εκείνους τους καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε διαδικασία θεραπείας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με ενεργό καρκίνο κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον Covid-19 και να πεθάνουν από αυτόν σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, αλλά η καινούργια έρευνα δείχνει ότι αυτό ισχύει και για όσους έχουν καρκίνο σε ύφεση. Οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ογκολογικό περιοδικό «JNCI Cancer Spectrum», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 4.800 άτομα που είχαν κάνει τεστ για κορωνοϊό. Από τους 328 που διαγνώστηκαν θετικοί, οι 67 (ποσοστό 21% ή ένας στους πέντε) είχαν ιατρικό ιστορικό καρκίνου (το 73% ή τρεις στους τέσσερις αδρανή καρκίνο).

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με καρκίνο (18 με ενεργό και 49 με ανενεργό) είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευθούν λόγω κορονοϊού σε σχέση με τους μη καρκινοπαθείς (55% έναντι 29%), να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (26% έναντι 12%) και να πεθάνουν (13,4% έναντι 1,6%).

Αυξημένος κίνδυνος

Αν και ο κίνδυνος σοβαρού Covid-19 ήταν μεγαλύτερος στους ασθενείς με ενεργό καρκίνο, ήταν επίσης αυξημένος σε εκείνους με καρκίνο σε ύφεση. «Οι ασθενείς που έχουν καρκίνο πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην εκτίθενται αυτή την εποχή. Και αυτό δεν αφορά μόνο όσους νοσηλεύονται για καρκίνο ή κάνουν αντικαρκινική θεραπεία. Ολοι οι ογκολογικοί ασθενείς πρέπει να παίρνουν σημαντικές προφυλάξεις στη διάρκεια της πανδημίας για να προστατεύσουν τον εαυτό τους» δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι εν γένει οι καρκινοπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν επιπλοκές του Covid-19 λόγω της μεγαλύτερης ηλικίας τους, του υψηλότερου ποσοστού καπνίσματος, των άλλων υποκείμενων νοσημάτων τους, των επιπτώσεων των αντικαρκινικών θεραπειών κ.ά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ