Σάββατο 31/7/2021

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης: Ενισχύεται η ψυχική διαταραχή για ένα στους τρεις νοσούντες από covid-19

Σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που νόσησαν από τον ιό εμφανίζει νευρολογικά προβλήματα!

Ένα όχι αμελητέο ποσοστό ανθρώπων που αρρωσταίνουν από τον νέο κορωνοϊό, περίπου ο ένας στους οκτώ, εμφανίζει την πρώτη στη ζωή του διαγνωσμένη ψυχιατρική ή νευρολογική διαταραχή μέσα σε ένα εξάμηνο από την ανάπτυξη της λοίμωξης στον οργανισμό του!

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, η αναλογία αυξάνεται σε έναν ασθενή στους τρεις όταν συμπεριληφθούν και όσοι είχαν ιστορικό ψυχιατρικών ή νευρολογικών παθήσεων.

Η νέα μελέτη, μολονότι δεν αποδεικνύει ότι ο Covid-19 ευθύνεται άμεσα, ενισχύει τις ενδείξεις ότι η νόσος επιβαρύνει την ψυχική υγεία, τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μαξ Τάκετ του Τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν προδημοσίευση στο «medRxiv», σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», ανέλυσαν ιατρικά ηλεκτρονικά αρχεία για 236.379 ασθενείς Covid-19 (νοσηλευθέντες και μη) που επιβίωσαν από τη νόσο. Η εξέλιξή τους συγκρίθηκε με άλλες δύο ομάδες ατόμων που το 2020 είχαν διαγνωσθεί με γρίπη ή με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Τα ποσοστά

Διαπιστώθηκε ακολούθως λοιπόν πως μέσα σε ένα εξάμηνο από την αρχική διάγνωση της λοίμωξης Covid-19 σχεδόν το 34% των ασθενών (ο ένας στους τρεις) είχε εμφανίσει κάποιο ψυχιατρικό ή νευρολογικό πρόβλημα, όπως κατάθλιψη, ψύχωση, εγκεφαλικό, ενδοκρανιακή αιμορραγία ή άνοια, ενώ σχεδόν για το 13% (τον ένα στους οκτώ) ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Τα ποσοστά αυτά, ιδίως μεταξύ όσων χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω του κορωνοϊού, είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα μεταξύ όσων είχαν αρρωστήσει από γρίπη ή άλλη αναπνευστική λοίμωξη.

Είχε προηγηθεί μελέτη των ίδιων ερευνητών που έδειχνε ότι σχεδόν ο ένας στους πέντε ασθενείς Covid-19 διαγιγνώσκεται με κάποια ψυχιατρική διαταραχή μέσα σε ένα τρίμηνο από το θετικό τεστ κορωνοϊού. Στο ερώτημα πόσο πολύ μπορεί να διαρκέσει μια νέα μετά Covid-19 ψυχική ή νευρολογική διαταραχή, ο δρ Τάκετ δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ