Γιατί δεν πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς γυαλιά ηλίου

Must Read

Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα, όπου ο ήλιος λάμπει χειμώνα – καλοκαίρι. Ωστόσο, το γεγονός αυτό μπορεί μερικές φορές να αποδειχτεί εξαιρετικά βλαβερό για τα μάτια μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακριβώς όπως η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να κάψει το δέρμα μας και να προκαλέσει βλάβη στα βαθύτερα στρώματα του, έτσι μπορεί να βλάψει και τα μάτια. Τα μάτια μας μάλιστα είναι 10 φορές πιο ευαίσθητα από ότι είναι το δέρμα μας. Βραχυπρόθεσμα, οι ακτίνες UV μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στον κερατοειδή και στον επιπεφυκότα, προκαλώντας προσωρινά θολή όραση. Παρατεταμένες περίοδοι στον ήλιο, ειδικά σε χώρες όπως η δική μας, μπορεί να προκαλέσει φωτοκερατίτιδα, δηλαδή έγκαυμα του κερατοειδούς.

Οι βλάβες στα μάτια λειτουργούν αθροιστικά. Ενώ τα κύτταρα μπορεί να θεραπεύονται, οι βλάβες συσσωρεύονται. Αυτό σημαίνει ότι η φαινομενικά ακίνδυνη έκθεση στον ήλιο επί σειρά ετών, χωρίς προστασία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα μακροπρόθεσμα, όπως εμφάνιση καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, φυσσαλιδώδη κερατοπάθεια, πτερύγιο οφθαλμού, ακόμα και – σε σπάνιες περιπτώσεις – καρκίνο των ματιών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά αλλά και όσοι έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια κινδυνεύουν περισσότερο από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη κόρη οφθαλμών και ο φακός είναι καθαρός με αποτέλεσμα ο αμφιβληστροειδής να απορροφά μεγαλύτερη ακτινοβολία. Επίσης η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών παίζουν έξω χωρίς να φορούν γυαλιά.

Την ίδια ώρα οι άνθρωποι με μπλε ή πράσινα μάτια κινδυνεύουν περισσότερο καθώς έχουν λιγότερη προστατευτική μελανίνη στην ίριδα του ματιού.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι απαραίτητο – μικροί, μεγάλοι – να φοράμε γυαλιά. Πρόσφατες μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν, ότι ο κερατοειδής των ποντικών που εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία καθημερινά για μια εβδομάδα, καταστράφηκε και η όραση τους μειώθηκε, ενώ εκείνα που έλαβαν προστασία UV400 συνέχισαν να έχουν καλή όραση, υγιείς κερατοειδείς και μειωμένη καταστροφή κυττάρων.

Οι οφθαλμίατροι προειδοποιούν ότι όλοι πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου με βαθμό προστασίας UV400. Ειδικά στη χώρα μας, τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να τα φοράμε χειμώνα-καλοκαίρι, ακόμα και τις ημέρες που έχει συννεφιά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This