Δευτέρα 2/8/2021

Το lockdown προκαλεί ψυχικές διαταραχές στα παιδιά

«Οταν κλείνουμε τα σχολεία, κλείνουμε τις ζωές τους»

Όλους αυτούς τους μήνες που η πανδημία αλώνει τον πλανήτη υπάρχει η τάση τα παιδιά να θεωρούνται «ευνοημένα», καθώς συνήθως δεν νοσούν σοβαρά από τον Covid-19. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το BBC, τα παιδιά είναι με πολλούς άλλους τρόπους θύματα της πανδημίας.

Από την αύξηση των ποσοστών των προβλημάτων ψυχικής υγείας έως τις ανησυχίες για τα αυξημένα επίπεδα κακοποίησης και παραμέλησης και τις πιθανές βλαβερές συνέπειες στην ανάπτυξη των βρεφών, η πανδημία απειλεί να αφήσει ένα καταστροφικό κληροδότημα στις πολύ μικρές ηλικίες στη Βρετανία.

«Οταν κλείνουμε τα σχολεία, κλείνουμε τις ζωές τους»

Το κλείσιμο των σχολείων αποδεικνύεται καταστροφικό όχι μόνο για την εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και για την κοινωνικοποίησή τους καθώς και για τη συναισθηματική ανάπτυξη. Ο καθηγητής Ράσελ Βάινερ, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας, ήταν σαφής: «Οταν κλείνουμε τα σχολεία, κλείνουμε τις ζωές τους».

Επίσης, επισήμανε ότι η πανδημία έχει προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα στα παιδιά: μοναξιά, αϋπνία και μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Επιπροσθέτως, το στρες που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικογένεια, με τα αυξημένα επίπεδα ανεργίας και την οικονομική ανασφάλεια, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι, έχει επιβαρύνει τα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ΜΚΟ Εθνική Εταιρία για την Πρόληψη της Κακομεταχείρισης των Παιδιών υποστηρίζει ότι οι παροχές της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας για τα παιδιά έχουν αυξηθεί κατά 10% από την έναρξη της πανδημίας. Επιπλέον, η έκθεση «Ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων ατόμων στην Αγγλία για το 2020», την οποία εκπονεί το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας, σε συνεργασία με τη στατιστική υπηρεσία, αποτελεί την επίσημη πηγή για την ψυχική κατάσταση των παιδιών.

Για την ολοκλήρωσή της οι εν λόγω φορείς παρακολούθησαν περισσότερα από 3.000 νεαρά άτομα την τελευταία τετραετία. Οι πρόσφατες διαπιστώσεις της έκθεσης αναφέρουν ότι συνολικά ένα στα έξι παιδιά, ηλικίας 5 έως 16 ετών, εμφάνιζε πιθανή ψυχική διαταραχή, σε σχέση με ένα στα εννέα, που ήταν πριν από τρία χρόνια.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ