Σάββατο 8/5/2021

Χάπι κατά του καρκίνου μπορεί να «φρενάρει» τον Covid-19

Η θαψιγαργίνη και τα παράγωγά της είναι υποσχόμενες αντιιικές θεραπείες

Πειραματικό φάρμακο κατά του καρκίνου, που προέρχεται από ένα δηλητηριώδες φυτό, μπορεί να αναχαιτίζει την επέλαση του νέου κορωνοϊού στον οργανισμό, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, η ουσία θαψιγαργίνη διαθέτει ισχυρές αντιιικές ιδιότητες που θα μπορούσαν -πιθανώς- να την καταστήσουν χρήσιμη στον αγώνα κατά του Covid-19 και μελλοντικών ιογενών επιδημιών. Οι έως τώρα εργαστηριακές μελέτες σε κύτταρα και ζώα δείχνουν ότι η θαψιγαργίνη δείχνει αποτελεσματική τόσο εναντίον του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 όσο και άλλων αναπνευστικών ιών, όπως του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης Α και του RSV.

Σε χάπι και ένεση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότινγκαμ και του βρετανικού Ινστιτούτου Pirbright, μπορεί να εμποδίσει έναν ιό να πολλαπλασιαστεί στα κύτταρα επί τουλάχιστον 48 ώρες έπειτα από μία έκθεσή τους διάρκειας 30 λεπτών, ενώ μπορεί να ληφθεί από το στόμα και όχι με ένεση.

Επιπλέον, εμφανίζεται να είναι εκατοντάδες φορές πιο αποτελεσματική από τα έως τώρα αντιιικά φάρμακα και εξίσου ικανή να μπλοκάρει τη συνδυασμένη λοίμωξη από κορωνοϊό και ιό της γρίπης Α. Τέλος, θεωρείται ασφαλής, καθώς ήδη ένα παράγωγο της θαψιγαργίνης δοκιμάζεται κατά του καρκίνου του προστάτη.

«Μολονότι χρειάζονται σαφώς περισσότερες δοκιμές, τα τρέχοντα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η θαψιγαργίνη και τα παράγωγά της είναι υποσχόμενες αντιιικές θεραπείες κατά του Covid-19 και του ιού της γρίπης, έχοντας τη δυνατότητα να μας προστατεύσουν, επίσης, από την επόμενη πανδημική νόσο Χ» δήλωσε ο καθηγητής Κιν-Τσάου Τσανγκ του πανεπιστημίου του Νότινγκαμ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ