Παρασκευή 30/7/2021

Παρενέργειες από το εμβόλιο της Pfizer

Κούραση πονοκέφαλος και κρυάδες

Οσοι πέρασαν τον Covid-19 είναι δύο φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν παρενέργειες από το εμβόλιο της Pfizer σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, υποστηρίζουν ερευνητές.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ερευνητική ομάδα στη Βρετανία, με επικεφαλής τον Tim Spector, καθηγητή Επιδημιολογίας του King’s College London. Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση των συμπτωμάτων εθελοντών που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του Covid-19 της Pfizer, όπως τα κατέγραψαν οι ίδιοι οι εθελοντές στην εφαρμογή για smartphones ZOE Covid-19 Symptom Study, την οποία ανέπτυξαν οι ερευνητές.

Παρενέργειες μετά το εμβόλιο

Διαπιστώθηκε ότι το 33% όσων είχαν αναρρώσει στο παρελθόν από Covid-19 εμφάνισε παρενέργειες αφότου έκανε το εμβόλιο. Το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα στα άτομα που δεν είχαν κολλήσει ποτέ τον νέο κορωνοϊό ανερχόταν σε 19%. Η ανάλυση των παρενεργειών που καταγράφηκαν έδειξε ότι η πιο συνηθισμένη ήταν η κούραση, που εμφανίστηκε στο 9% των εθελοντών, και ακολουθούσαν ο πονοκέφαλος με 8% και οι κρυάδες με 4%. Επιπροσθέτως, τα στοιχεία που συλλέχθηκαν έδειξαν ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμφάνιζαν τις ήπιες παρενέργειες εντός των 48 ωρών από τη στιγμή που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer. Μόνο το 3% των εθελοντών είχε επιπλοκές οι οποίες κράτησαν πάνω από τρεις ημέρες.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ