Δευτέρα 2/8/2021

Πρόβλημα υπογονιμότητας σε άνδρες που πέρασαν τον κορωνοϊό

Συνίσταται η αξιολόγηση της ποιότητας του σπέρματος μετά την ασθένεια

O νέος κορωνοϊός βλάπτει και τη γονιμότητα. Μερικοί άνδρες που πέρασαν Covid-19 μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας λόγω χειρότερης πλέον ποιότητας του σπέρματός τους, σύμφωνα με νέα μικρή ιταλική έρευνα.

Οι Ιταλοί γιατροί, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αναπαραγωγής «Human Reproduction», ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 43 άνδρες που είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Βρήκαν ότι σε έναν στους τέσσερις άνδρες (στους 11 δηλαδή από τους 43 ή ποσοστό 25%, που είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στο γενικό πληθυσμό) υπήρχε πλήρης ή σχεδόν πλήρης απουσία σπερματοζωαρίων. Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις είχαν ολιγοσπερμία και οι οκτώ αζωοσπερμία. Το ποσοστό ήταν πολύ μεγαλύτερο -τέσσερις στους πέντε ασθενείς- μεταξύ όσων είχαν εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στο παρελθόν

Οι περισσότεροι από τους 43 άνδρες είχαν ήδη αποκτήσει παιδί, ενώ λίγοι είχαν στο παρελθόν αναφέρει προβλήματα υπογονιμότητας. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι δεν είχαν δείγματα σπέρματος από τους ίδιους άνδρες πριν από τη λοίμωξη Covid-19, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση. Ομως, εκτιμούν ότι «συνίσταται η αξιολόγηση της ποιότητας του σπέρματος για τους άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας που αρρώστησαν από Covid-19».

Δείτε επίσης: Κίνδυνος αφανισμού από τον κορωνοϊό; Σοκάρει η έρευνα της Ουχάν!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ