Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Η αϋπνία και η υπερκόπωση επιδεινώνουν τη νόσηση από τον κορωνοϊό

88% μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης έχουν όσοι δεν κοιμούνται καλά

Η αϋπνία, ο διαταραγμένος ύπνος και η υπερκόπωση δείχνουν να επιδεινώνουν τη νόσηση από τον κορωνοϊό, αφού νέα έρευνα έδειξε ότι κάθε πρόσθετη ώρα βραδινού ύπνου σχετίζεται με κατά 12% μικρότερη πιθανότητα να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό.

Ο ανεπαρκής και διαταραγμένος ύπνος καθώς και η υπερκόπωση έχουν στο παρελθόν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο διάφορων ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων η γρίπη και τα κρυολογήματα. Τώρα ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Ιατρικής Σάρα Σάιντελμαν, του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν στοιχεία για 2.884 υγειονομικούς από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ, από τους οποίους οι 568 είχαν νοσήσει από Covid-19.

88% μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης

Σε σχέση με όσους κοιμούνταν καλά, εκείνοι με πολλά προβλήματα ύπνου είχαν 88% μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Επιπλέον, ένα μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ όσων πέρασαν Covid-19 ανέφερε προηγούμενη υπερκόπωση (5,5%), έναντι όσων δεν αρρώστησαν (3%). Σε σχέση με όσους ποτέ δεν ένιωθαν υπερκόπωση, εκείνοι που την ένιωθαν καθημερινά είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα λοίμωξης Covid-19. Επίσης, οι τελευταίοι είχαν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή νόσο και η περίοδος ανάρρωσής τους να είναι μακρά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τον Covid-19 με τις διαταραχές του ύπνου και την υπερκόπωση παραμένει ασαφής, όμως πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι η έλλειψη ύπνου τα βράδια και η κούραση τη μέρα επιδρούν αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ