Η αϋπνία και η υπερκόπωση επιδεινώνουν τη νόσηση από τον κορωνοϊό

88% μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης έχουν όσοι δεν κοιμούνται καλά

Must Read

Η αϋπνία, ο διαταραγμένος ύπνος και η υπερκόπωση δείχνουν να επιδεινώνουν τη νόσηση από τον κορωνοϊό, αφού νέα έρευνα έδειξε ότι κάθε πρόσθετη ώρα βραδινού ύπνου σχετίζεται με κατά 12% μικρότερη πιθανότητα να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό.

Ο ανεπαρκής και διαταραγμένος ύπνος καθώς και η υπερκόπωση έχουν στο παρελθόν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο διάφορων ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων η γρίπη και τα κρυολογήματα. Τώρα ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Ιατρικής Σάρα Σάιντελμαν, του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν στοιχεία για 2.884 υγειονομικούς από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ, από τους οποίους οι 568 είχαν νοσήσει από Covid-19.

88% μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης

Σε σχέση με όσους κοιμούνταν καλά, εκείνοι με πολλά προβλήματα ύπνου είχαν 88% μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Επιπλέον, ένα μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ όσων πέρασαν Covid-19 ανέφερε προηγούμενη υπερκόπωση (5,5%), έναντι όσων δεν αρρώστησαν (3%). Σε σχέση με όσους ποτέ δεν ένιωθαν υπερκόπωση, εκείνοι που την ένιωθαν καθημερινά είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα λοίμωξης Covid-19. Επίσης, οι τελευταίοι είχαν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή νόσο και η περίοδος ανάρρωσής τους να είναι μακρά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τον Covid-19 με τις διαταραχές του ύπνου και την υπερκόπωση παραμένει ασαφής, όμως πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι η έλλειψη ύπνου τα βράδια και η κούραση τη μέρα επιδρούν αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This