Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Σε τρεις… ομάδες όσοι νοσηλεύονται με Covid-19

Νέα μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 ανήκουν σε τρεις κατηγορίες οι οποίες διαφέρουν ξεκάθαρα μεταξύ τους όσον αφορά τα προϋπάρχοντα υποκείμενα νοσήματα, τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας τους και τον κίνδυνο θανάτου.

«Οι ασθενείς δεν πάσχουν από τον Covid-19 με ομοιόμορφο τρόπο» τόνισαν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Μινεσότα στην έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One». Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 1.022 ασθενείς σε 14 αμερικανικά νοσοκομεία και 60 κλινικές, καταλήγοντας στον χωρισμό τους σε τρεις διακριτούς «φαινότυπους» (κατηγορίες).

Το 23% όσων χρειάζονται νοσηλεία εξαιτίας της λοίμωξης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 κατατάσσεται στην «αρνητική» κατηγορία με τα σοβαρότερα συμπτώματα και τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Το 17% ανήκει στη «θετική» κατηγορία με την πιο ευνοϊκή κλινική εικόνα, ενώ το υπόλοιπο 60%, δηλαδή η πλειονότητα, σε μια ενδιάμεση «κανονική» κατηγορία.

Από το 23% των ασθενών της «αρνητικής» κατηγορίας, περίπου ο ένας στους τέσσερις (ποσοστό 27%) αναμένεται να πεθάνει εξαιτίας τoυ Covid-19 και των επιπλοκών της. Από τους ασθενείς της πολυπληθέστερης ενδιάμεσης «κανονικής» κατηγορίας ορισμένοι έχουν σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά και στους πνεύμονες, με τον κίνδυνο θανάτου τους να ανέρχεται περίπου στο 10%. Από τους ασθενείς της «θετικής» κατηγορίας όλοι έχουν σχετικά ήπια συμπτώματα και κανένας δεν πεθαίνει.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ