Δευτέρα 17/5/2021

«Super αντίσωμα» μπλοκάρει ακόμη και τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού

Νέα ανακάλυψη ερευνητών

Ερευνητές δημιούργησαν ένα «σούπερ-αντίσωμα», το οποίο είναι σε θέση να μπλοκάρει ακόμη και τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού SARS-CoV-2, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Nature».

Πρόκειται, σύμφωνα με τη «La Repubblica», για μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο ανέπτυξαν ερευνητές σε εξειδικευμένα ινστιτούτα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και το Fondazione Irccs Policlinico San Matteo στην Παβία της Ιταλίας. Οι ερευνητές τού έδωσαν την κωδική ονομασία CoV-X2, επισημαίνοντας ότι δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό δύο διαφορετικών αντισωμάτων που ελήφθησαν από το πλάσμα αίματος ανθρώπων που ανάρρωσαν από Covid-19.

Ο συνδυασμός είχε ως αποτέλεσμα το CoV-X2 να φέρει δύο σημεία που αναγνωρίζουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικές περιοχές (αντιγόνα) του νέου κορωνοϊού. Έτσι, ακόμη και αν μεταλλαχθεί η μία περιοχή, το CoV-X2 θα παραμένει αποτελεσματικό και θα μπορεί να εξουδετερώσει το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Οι ερευνητές, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, επισήμαναν ότι το «σούπερ-αντίσωμα» CoV-X2 θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη θεραπεία του Covid-19 όσο και προληπτικά, για τη θωράκιση του οργανισμού ανθρώπων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να μην κολλήσουν τον ιό. Ήδη τα πρώτα πειράματα στο εργαστήριο έδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς διαπιστώθηκε ότι το CoV-X2 προστατεύει από μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων και το βρετανικό.

Ειδικότερα οι ερευνητές επισήμαναν στη δημοσίευσή τους ότι το αντίσωμα CoV-X2 «έχει υψηλή αποτελεσματικότητα» και τα χαρακτηριστικά του το καθιστούν «έναν τέλειο υποψήφιο για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών, με καλές πιθανότητες χρήσης και για την πρόληψη και για τη θεραπεία ασθενών» με Covid-19.

Ο Fausto Baldanti, υπεύθυνος για το εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας στο ινστιτούτο San Matteo, αποκάλυψε στη «La Repubblica» ότι μαζί με τους ερευνητές Elena Percivalle, Antonio Piralla και Irene Cassaniti είναι αυτοί που επιβεβαίωσαν στα εργαστήριά τους την αποτελεσματικότητα του «σούπερ-αντισώματος», διαπιστώνοντας ότι είναι «εξαιρετικά ενεργό» κατά του νέου κορωνοϊού και της βρετανικής παραλλαγής του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ