Προσοχή! Μη πέσετε… με τα μούτρα στο αρνάκι

Οδηγός» για... χαλαρή μετάβαση από τη νηστεία στο πασχαλινό τραπέζι

Must Read

Το απότομο πέρασμα από τη νηστεία της Σαρακοστής ή της Μεγάλης Εβδομάδας σε ένα πιο «βαρύ» φαγητό το βράδυ του Μ. Σαββάτου ή την Κυριακή του Πάσχα κρύβει ορισμένους κινδύνους.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Για τον λόγο αυτό η μετάβαση θα πρέπει να μην είναι πολύ απότομη και να συνοδεύεται από ορισμένες βασικές διατροφικές οδηγίες, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ιδιαιτέρως στο δείπνο του Μ. Σαββάτου, καθώς, αφενός, καταναλώνεται κατά τις βραδινές ώρες, αφετέρου, έρχεται αμέσως μετά την περίοδο νηστείας.

Είναι απαραίτητο να ακολουθούνται ορισμένες βασικές οδηγίες κατά τα εορταστικά τραπέζια, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν το φαγητό χωρίς υπερβολές και προβλήματα για τον οργανισμό.

Ετσι, λοιπόν, προτείνουμε:

  • Το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα καταναλώστε ελαφριά γεύματα.
  • Βάλτε στη μαγειρίτσα περισσότερα χορταρικά ή επιλέξτε κοτόσουπα.
  • Σερβίρετε πάντα στο πιάτο σας και μην τσιμπάτε από το τραπέζι.
  • Αφαιρέστε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας.
  • Προτιμήστε κατσίκι, που έχει λιγότερο κορεσμένο λίπος από το αρνί.
  • Καταναλώστε σε κάθε γεύμα άφθονα λαχανικά.
  • Προτιμήστε παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος, όπως στον φούρνο, στη γάστρα κ.λπ.
  • Επιλέξτε συνταγές για κουλουράκια ή τσουρέκι στις οποίες, αντί για ζωικό βούτυρο, θα χρησιμοποιήσετε φυτική μαργαρίνη, ώστε να… γλιτώσετε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.

Ποιοι να προσέχουν

  • Άτομα που έχουν υψηλά ή οριακά επίπεδα ουρικού οξέος πρέπει να περιορίσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση εντοσθίων, γλυκαδιών (π.χ. μαγειρίτσα, κοκορέτσι) και αλκοόλ.
  • Άτομα με προβλήματα στο στομάχι ή / και το έντερο. Τα πιο συχνά περιστατικά που συναντάει κανείς το Πάσχα είναι τα γαστρεντερικά προβλήματα, κυρίως φουσκώματα, μετεωρισμοί, δυσπεψίες και δυσκοιλιότητα. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, αποφύγετε να φάτε βαριά. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, αρκεστείτε σε λίγη μαγειρίτσα ή σε λίγο ψητό κρέας χωρίς πέτσα, με άφθονη σαλάτα και ένα αβγό βραστό.
  • Άτομα με προβλήματα στην καρδιά και υψηλή πίεση. Η απότομη μετάβαση από ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο σε ένα πασχαλινό, πιο δύσπεπτο, αυξάνει τις ανάγκες για αιμάτωση του γαστρεντερικού σωλήνα, με επακόλουθο τη μεγαλύτερη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.
  • Οσοι από εσάς έχετε λίγο «τσιμπημένη» πίεση ή πρόβλημα με την καρδιά αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες φαγητού και μην προσθέτετε αλάτι σε αυτό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This