Δευτέρα 21/6/2021

Το 60% όσων νοσηλεύτηκαν με Covid παρουσιάζει επίμονα συμπτώματα για έξι μήνες

Κόπωση, πόνους ή δυσκολία στην αναπνοή

Γαλλική έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες στην επιθεώρηση «Clinical Microbiology and Infection», έδειξε ότι το 60% των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 «εξακολουθεί να παρουσιάζει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έξι μήνες μετά τη μόλυνση», συχνότερα κόπωση, πόνους ή δυσκολία στην αναπνοή. 

Ένα τέταρτο εξ αυτών, μάλιστα, παρουσιάζει «τρία ή περισσότερα συμπτώματα» και το 2% όσων νόσησαν «χρειάστηκε να νοσηλευτεί πάλι», όπως εξήγησαν οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνά τους σε μία ομάδα 1.137 ατόμων, την πορεία της υγείας των οποίων παρακολούθησαν αφότου επέστρεψαν στην καθημερινότητά τους.

Όπως αναφέρουν δε, «μία σημαντική αίσθηση κόπωσης, αναπνευστικές ενοχλήσεις και πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις περιλαμβάνονται μεταξύ των επίμονων κλινικών συμπτωμάτων που αναφέρονται συχνότερα» στους τρεις και τους έξι μήνες μετά τη νοσηλεία για Covid-19.

Οι ερευνητές παρατήρησαν «μία σχέση ανάμεσα στην αρχική σοβαρότητα της νόσου και τη μακροπρόθεσμη επιμονή των συμπτωμάτων». Στην πραγματικότητα, η επιμονή τουλάχιστον τριών συμπτωμάτων έξι μήνες μετά τη μόλυνση «είναι πιο συχνή σε εκείνους στους οποίους η ασθένεια Covid-19 απαίτησε παραμονή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με αυτούς που νοσηλεύτηκαν σε θάλαμο και με τους ασθενείς που είχαν τα περισσότερα συμπτώματα την ημέρα της διακομιδής τους στο νοσοκομείο».

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι «μολονότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά, οι γυναίκες φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα αργότερα».

Η μελέτη υπογραμμίζει, τέλος, ότι αυτές οι μορφές μακρού Covid έχουν μερικές φορές ευρύτερες συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Έτσι, μεταξύ των ασθενών που ανέφεραν συμπτώματα έπειτα από έξι μήνες και ασκούσαν μια επαγγελματική δραστηριότητα όταν μολύνθηκαν, το ένα τρίτο δεν επέστρεψε στην εργασία του. 

Τα επίμονα συμπτώματα έπειτα από μόλυνση από τον SARS-CoV-2 εμφανίζονται σε μια περίπτωση συμπτωματικού Covid στις 10, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περιλαμβανομένων αυτών που δεν νοσηλεύτηκαν και εμφάνισαν μία ελαφρά ή μέτρια μορφή της νόσου.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ