Δευτέρα 21/6/2021

Tι δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας του ΕΚΠΑ για τα αντισώματα όσων νόσησαν από κορωνοϊό

Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν από Covid-19 διατηρούν υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, οκτώ μήνες μετά τη λοίμωξη, σύμφωνα με μελέτη του ΕΚΠΑ.

Σε αυτή την πρωτοποριακή μελέτη, εξετάστηκαν 148 άτομα που ανάρρωσαν από τη λοίμωξη Covid-19, το χρονικό διάστημα από Απρίλιο έως Ιούλιο του 2020. Τη στιγμή της διάγνωσης τoυ Covid-19, οι 91 (61,5%) ασθενείς ήταν συμπτωματικοί, αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και οι 57 (38,5%) νοσηλεύθηκαν σε ελληνικά νοσοκομεία. Ελήφθησαν τρία δείγματα αίματος για μέτρηση αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2. Το πρώτο δείγμα σε διάστημα δύο μηνών μετά την ημέρα των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου, το δεύτερο έπειτα από έξι μήνες και το τρίτο έπειτα από οκτώ μήνες από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

Μετρήθηκαν αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης ακίδας του ιού, έναντι του υποδοχέα με τον οποίον ο ιός εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα και βρίσκεται στο άκρο της πρωτεΐνης ακίδας, έναντι της νουκλεοκαψιδικής πρωτεΐνης και έναντι του τμήματος της τελευταίας που συνδέεται με το RNA του ιού. Ταυτόχρονα μετρήθηκαν στα παραπάνω χρονικά διαστήματα και εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού με τη χρήση ψευδοϊού.

Η μελέτη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έδειξε ότι τα φυσικά αντισώματα διατηρούνται για οκτώ μήνες μετά τη νόσηση στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών μετά Covid-19, αναφέρουν οι καθηγητές.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ