Άλλο πάλι κι αυτό! Ο κορωνοϊός προσβάλλει ευκολότερα τον άνθρωπο λόγω γύρης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Βιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ, όπου λειτουργεί αεροβιολογικός σταθμός, συλλέκτης αερομεταφερόμενων σωματιδίων συνεχούς λειτουργίας, ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τα δείγματα που συλλέγονται ανά εβδομάδα, έπειτα από κατάλληλη προετοιμασία και επεξεργασία, ταυτοποιούνται, καταμετρώνται και τα αποτελέσματα διαμορφώνουν το Εβδομαδιαίο Δελτίο Ατμοσφαιρικής Κυκλοφορίας Σωματιδίων Βιολογικής Προέλευσης, με στόχο την ουσιαστική ενημέρωση πολιτών, επισκεπτών της πόλης και αρμόδιων φορέων, ώστε όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλεργιών να είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε και σε τι βαθμό κυκλοφορούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία τους και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι οι συνολικές συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα άνω των 200 έως 250 γυρεόκοκκων ανά κυβικό μέτρο συνδέονται στατιστικά με εκδήλωση υψηλότερου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού! Σε αυτή την περίπτωση των υψηλών επιπέδων γύρης συνιστάται η χρήση της μάσκας, ακόμη και στο ύπαιθρο, χωρίς καθόλου κόσμο.
Αρνητική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό
Η καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Δέσποινα Βώκου υποστηρίζει ότι η γύρη, σε ό,τι αφορά τους αναπνευστικούς ιούς, έχει αρνητική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, που αφορά τη μείωση της δυνατότητας αποτελεσματικής απόκρισης του αμυντικού του συστήματος. Κατά τους μήνες της άνοιξης η γύρη παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από τα δέντρα και τα λουλούδια, προκαλώντας αλλεργίες σε πολλούς ανθρώπους, και έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει κάποιος πιο ευάλωτος στον κορωνοϊό.
«Άρα, όταν έρχεται ο κορωνοϊός, ίσως προσβάλλει ευκολότερα τον οργανισμό σε σχέση με τις συνθήκες κατά τις οποίες δεν θα υπήρχε γύρη», επισημαίνει η κυρία Βώκου.