Δευτέρα 21/6/2021

Η Novavax ετοιμάζει συνδυαστικό εμβόλιο κατά του Covid-19 και της γρίπης

Εμβόλιο δύο σε... ένα

Την ώρα που η Novavax ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για το εμβόλιο κατά του Covid-19 τον επόμενο μήνα, συγχρόνως προβαίνει σε μελέτες για τον συνδυασμό του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού με το αντίστοιχο της γρίπης.

Εως τώρα, βέβαια, όπως αναφέρεται και σε σχετική προδημοσίευση του bioRxiv, οι μελέτες γίνονται σε πειραματόζωα και έχουν δείξει παραγωγή αντισωμάτων στα επίπεδα που δημιουργούνται από τα δύο εμβόλια ξεχωριστά.

Πέρα από τη μέτρηση των επιπέδων αντισωμάτων, οι ερευνητές προχώρησαν και στον εμβολιασμό χάμστερ που είχαν προσβληθεί από τον ιό, είτε με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είτε με το συνδυαστικό εμβόλιο κορωνοϊού και γρίπης μαζί. Όπως παρατηρήθηκε, τέσσερις ημέρες αργότερα υπήρχε ελάχιστος ή καθόλου ιός στους πνεύμονες των ζώων, ανεξάρτητα από το εμβόλιο που έλαβαν. Αντίστοιχα, και σε εξέταση των πνευμόνων που ακολούθησε δεν διαπιστώθηκαν αξιοσημείωτα ευρήματα.

Το πρόγραμμα Operation Warp Speed

Προκειμένου να αναπτύξει το εμβόλιο η Novavax επιλέχθηκε για το πρόγραμμα Operation Warp Speed της αμερικανικής κυβέρνησης, μέσω του οποίου χρηματοδοτήθηκε με επιπλέον 147.340.000 δολάρια. Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρία έχει ανακοινώσει καθυστερήσεις στην παραγωγή της, λόγω έλλειψης ασκών καλλιέργειας, αν και προωθεί την παραγωγή της στον Καναδά, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ασιατικές χώρες, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Στο μεταξύ, οι κλινικές μελέτες συνεχίζονται για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του υποψήφιου εμβολίου και στις μεταλλάξεις. Ηδη διαπιστώθηκε αποτελεσματικότητα στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή σε ποσοστό 51% και σε 43% σε ασθενείς με HIV λοίμωξη.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι στο αρχικό στέλεχος του ιού και στη βρετανική μετάλλαξη. Η εταιρία διερευνά τώρα με παράλληλες κλινικές μελέτες που θα διαρκέσουν 24 μήνες την επέκταση της χρήσης του εμβολίου σε εφήβους 12-18 ετών, αλλά και την επίδρασή του σε ενηλίκους που νοσούν από τον ιό.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ