Δευτέρα 21/6/2021

Κόπωση και κατάθλιψη σε όσους πέρασαν ελαφριά τον Covid-19

Ακόμη και όσοι πέρασαν ελαφριά τον Covid-19 εμφανίζουν νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως η κόπωση και η κατάθλιψη, σύμφωνα με διεθνή ομάδα ερευνητών, οι οποίοι προειδοποιούν ότι το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό.

Στην έρευνα που δημοσίευσαν στο «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry» οι ερευνητές από Βρετανία, Γερμανία, Βουλγαρία, Καναδά και Ινδία αξιολόγησαν στοιχεία 215 ερευνών για τον Covid-19 από 30 χώρες, που περιελάμβαναν συνολικά 106.638 ασθενείς με συμπτώματα της νόσου κατά την οξεία φάση της.

Διαπίστωσαν ότι τα συχνότερα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα είναι η ανοσμία ή απώλεια όσφρησης, που καταγράφηκε στο 43% των ασθενών με κορωνοϊό SARS-CoV-2. Ακολούθησαν η αδυναμία των ασθενών το 40%, η κόπωση στο 38%, η δυσγευσία ή απώλεια γεύσης στο 37%, η μυαλγία ή μυϊκοί πόνοι στο 25%, η κατάθλιψη στο 23%, οι πονοκέφαλοι στο 21% και το άγχος στο 16%. Επίσης, καταγράφηκαν σοβαρά επεισόδια με νευρολογικές επιπτώσεις, όπως ισχαιμικά εγκεφαλικά (1,9% των ασθενών Covid-19), αιμορραγικά εγκεφαλικά (0,4%) και επιληπτικές κρίσεις (0,06%).

Ακόμη και μεταξύ των ασθενών που δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω πιο ήπιας νόσου Covid-19 τα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα ήταν συχνά. Ειδικότερα, κόπωση εμφάνισε το 55% των ασθενών, απώλεια όσφρησης το 52%, μυϊκούς πόνους το 47%, απώλεια γεύσης το 45% και πονοκεφάλους το 44%.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ