Επιστροφή στις μάσκες προτείνουν οι επιστήμονες

Επισημαίνουν πως με τη χρήση τους επιτυγχάνεται μεγάλη προστασία στους κλειστούς χώρους

Must Read

Και ενώ το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, πλησιάζει τις περισσότερες χώρες, οι επιστήμονες κρούουν καμπανάκια προς τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναχαίτισης της πανδημίας.

Καθώς οι επιστήμονες έχουν επισημάνει πως πρόκειται για την πλέον σφοδρή μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού, με μεταδοτικότητα κατά 50%-70% μεγαλύτερη από τη μετάλλαξη Αλφα (βρετανική) και κατά 100% από το αρχικό στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στην Ουχάν, επισημαίνουν πως μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει για τους ανεμβολίαστους, όπως και για τους μερικώς εμβολιασμένους, οι οποίοι έχουν την ψευδή αίσθηση της ασφάλειας. Τώρα το δίλημμα για τις κυβερνήσεις διαμορφώνεται ως εξής: Είτε ο εμβολιασμός θα γίνει καθολικός είτε θα επιστρέψουν οι μάσκες παντού.

Οπως άλλωστε εξήγησε ο δρ Vivek Cherian από το Ιατρικό Κέντρο St. Joseph του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα προτιμά τους ανεμβολίαστους, τα παιδιά που δεν έχουν συμπεριληφθεί στις εμβολιαστικές εκστρατείες και τους ανοσοκατασταλμένους.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων από τη σχολή Ιατρικής Feinberg του πανεπιστημίου Northwestern, δρ Tina Tan, μια νέα μόλυνση για τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει παλαιότερα από Covid-19 μπορεί να μοιάζει με συνάχι ή να μην προκαλέσει συμπτώματα, θα τους καθιστά ωστόσο δυνάμει μεταδότες του ιού, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για όσους δεν καλύπτονται από την ασπίδα του εμβολίου.

«Ανεξαρτήτως μεταλλαγμένου στελέχους, γνωρίζουμε ότι οι μάσκες προστατεύουν αποτελεσματικά, ιδίως σε κλειστούς χώρους. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει» επισήμανε η δρ Tan. «Δεν γνωρίζω κάποιο στοιχείο που να πιστοποιεί την ανάγκη χρήσης μάσκας από πλήρως εμβολιασμένους για την προστασία τους από τη μετάλλαξη Δέλτα» δήλωσε από την πλευρά του ο δρ Amesh Adalja, ανώτερος ερευνητής στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Johns Hopkins Center for Health Security, και πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι, ιδίως όσοι έχουν λάβει εμβόλια mRNA, έχουν υψηλή προστασία έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This