Τα οφέλη του φραπέ στον οργανισμό

Στον φραπέ λέμε «ναι»!

Must Read

Είστε λάτρεις του φραπέ; Σας έχουμε ευχάριστα νέα. Πέρα από τη συναισθηματική μας σχέση μαζί του, ο στιγμιαίος καφές φαίνεται ότι συνδέεται και με την καλή μας υγεία.
Γνωρίζουμε ότι ο καφές αποτελεί μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα χλωρογενικά οξέα, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των πολυφαινολών και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών.

Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ πιθανόν να συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, παρά την ύπαρξη αρκετών βιβλιογραφικών αναφορών σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην υγεία, παραμένει άγνωστο ποια είναι η πραγματική επίδρασή του στην αγγειακή δομή και λειτουργία.

Η επίδραση

Προς την κατεύθυνση αυτή έγινε τα τελευταία χρόνια μια πολύ σημαντική μελέτη στην Ελλάδα σε σχέση με την επίδραση του στιγμιαίου καφέ στην υγεία μας και συγκεκριμένα στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Διεξήχθη από επιστήμονες από τη Μονάδα Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Ερευνας και την Κλινική του Εργαστηρίου Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρική Σχολής του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Αθανάσιο Πρωτογέρου.

  • Σύμφωνα με τους ερευνητές, σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν:
    Η διερεύνηση της πιθανής σχέσης της μακροχρόνιας κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ στην αγγειακή δομή και τη λειτουργία (αγγειακή γήρανση, σκλήρυνση, αθηρωμάτωση, υπερτροφία).
  • Η διερεύνηση της σχέσης της μακροχρόνιας κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ με την αρτηριακή πίεση, σε ένα μεγάλο δείγμα ενήλικων υγιών ατόμων και ατόμων με παράγοντες κινδύνου που επιταχύνουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.041 άτομα (άνδρες και γυναίκες). Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψαν πολύ σημαντικά δεδομένα σε σχέση με τα οφέλη του στιγμιαίου καφέ για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Συγκεκριμένα φάνηκε ότι η καθημερινή, μακροχρόνια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ σχετίζεται με πιο ελαστικές αρτηρίες, δηλαδή έχει πιθανή ευεργετική επίδραση στα αγγεία καθυστερώντας την αρτηριακή γήρανση (αρτηριοσκλήρυνση).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This