Με μειωμένη προστασία όσοι εμβολιάστηκαν με Pfizer και AstraZeneca

Must Read

Μόλις ενενήντα μέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης μειώνεται η προστασία που παρέχουν τα σκευάσματα των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca έναντι του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης η αποτελεσματικότητά τους είναι αντίστοιχα 85% και 68%, ενώ 90 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μειώθηκε στο 75% και αυτή του σκευάσματος της AstraZeneca στο 61%. Η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι πιο υψηλή στις ηλικίες 35 ετών και άνω από ό,τι μεταξύ των ανθρώπων μικρότερης ηλικίας.

«Και τα δύο εμβόλια αυτά, μετά τις δύο δόσεις, τα πάνε πολύ καλά έναντι της Δέλτα (…). Οταν ξεκινάς πάρα πολύ ψηλά, έχεις δρόμο να διανύσεις» σημείωσε η Σάρα Γουόκερ, καθηγήτρια στην Οξφόρδη, ειδικευμένη στην Ιατρική Στατιστική και επικεφαλής της έρευνας. Η Γουόκερ δεν συμμετείχε στο σκέλος της μελέτης για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς το σκεύασμα αυτό αναπτύχθηκε από ανοσολόγους του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι συντάκτες της έρευνας απέφυγαν να κάνουν προβλέψεις για την περαιτέρω μείωση της αποτελεσματικότητας των δύο εμβολίων εν καιρώ, ωστόσο εκτίμησαν πως η αποτελεσματικότητά τους θα είναι χονδρικά παρόμοια 4-5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που βασίστηκε σε περισσότερα από 3.000.000 δείγματα που ελήφθησαν σε όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, όσοι μολύνονται, παρότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, τείνουν να έχουν ιικό φορτίο παρόμοιο με τους ανεμβολίαστους, αντίθετα από ό,τι συνέβαινε όταν κυρίαρχη ήταν ακόμη η παραλλαγή Αλφα.

Τα ευρήματα των επιστημόνων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης γενικά συνάδουν με την ανάλυση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, και δίνονται στη δημοσιότητα την ώρα που η Ουάσινγκτον ανήγγειλε πως θα αρχίσουν να χορηγούνται τον Σεπτέμβριο τρίτες, αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων, εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων από την παραλλαγή Δέλτα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This