Κίνδυνος άνοιας για όσους πάσχουν από οφθαλμολογικές παθήσεις

Must Read

Όσοι πάσχουν από εκφύλιση της ωχρός κηλίδος λόγω ηλικίας, καταρράκτη και άλλες παθήσεις των ματιών που σχετίζονται με τον διαβήτη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «British Journal of Ophthalmology».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σιανγουέν Σανγκ του Τμήματος Οφθαλμολογίας της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Γκουαντόνγκ, ανέλυσαν στοιχεία 12.364 ανθρώπων 55 έως 73 ετών. Κατά την παρακολούθησή τους μεταξύ του 2006 και του 2021 καταγράφηκαν 2.304 περιστατικά άνοιας.

Σε σχέση με όσους δεν είχαν οφθαλμολογικά προβλήματα, ο κίνδυνος άνοιας ήταν κατά 26% μεγαλύτερος για τους ανθρώπους με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος. Ο κίνδυνος ήταν 11% μεγαλύτερος για όσους είχαν καταρράκτη και 61% μεγαλύτερος για εκείνους με παθήσεις των ματιών λόγω διαβήτη. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ δεν βρέθηκε να αυξάνεται στην περίπτωση γλαυκώματος, ήταν όμως μεγαλύτερος για αγγειακή άνοια.

Επίσης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, άνθρωποι που στο παρελθόν είχαν πάθει έμφραγμα, εγκεφαλικό, κατάθλιψη ή είχαν διαβήτη εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. Η συνύπαρξη κάποιας οφθαλμολογικής πάθησης με τις παραπάνω παθήσεις αύξανε ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για άνοια.

Συνεπώς, η μειωμένη όραση μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της άνοιας και η μείωση των οπτικών ερεθισμάτων πιστεύεται ότι σταδιακά επιδεινώνει τη νόσο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This