Τα απαραίτητα συστατικά για «τούρμπο» ανοσοποιητικό

Πώς θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας

Must Read

Οι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για το πεσμένο ανοσοποιητικό μας είναι αρκετοί και μπορεί να ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σχετίζονται είτε περισσότερο είτε λιγότερο με τη διατροφή. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η διατροφή μας έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Ελλείψεις σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά προκαλούν την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Οταν λοιπόν αυτή είναι χρόνια, είμαστε πιο ευάλωτοι σε ασθένειες. Επίσης το ίδιο συμβαίνει όταν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα από κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα. Τα θρεπτικά συστατικά που έχουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό είναι τα εξής:

Πρόσληψη ενέργειας και πρωτεϊνών: Η κατανάλωση επαρκούς ενέργειας και πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η χαμηλή πρόσληψη ενέργειας (χαμηλό ενεργειακό ισοζύγιο) και πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, ειδικά σε βάθος χρόνου, ενώ το αντίθετο, δηλαδή η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας (θετικό ενεργειακό ισοζύγιο), μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Και στις δύο περιπτώσεις, είτε στον υποσιτισμό είτε στην παχυσαρκία, φαίνεται ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα επηρεάζεται αρνητικά.

Βιταμίνες A, C, Ε: Οι βιταμίνες στον οργανισμό έχουν πολλαπλή δράση, είναι απαραίτητες σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού και ασκούν προστατευτική δράση. Οσον αφορά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, λόγω τις αντιοξειδωτικής τους δράσης συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι βλαβερές για την υγεία. Συγκεκριμένα, συστήνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Α και ιδιαίτερα β-καροτένια (όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά), βιταμίνη C (όπως εσπεριδοειδή, φράουλες, μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές, ακτινίδια) και βιταμίνη Ε (όπως ελαιόλαδο, σπόροι, ξηροί καρποί).

Μέταλλα: Τα μέταλλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντάς το από παθογόνα βακτήρια. Η έλλειψη σε κάποια μέταλλα μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, το κόκκινο κρέας, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα αβγά. Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο είναι το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής άλεσης. Σε χαλκό είναι πλούσια τα παρακάτω τρόφιμα: θαλασσινά, ξηροί καρποί και σπόροι και μαύρη σοκολάτα. Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This