Πρησμένη κοιλιά: Οι 8 τροφές που προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές

Must Read

Υπάρχει μια πληθώρα τροφών που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα στο στομάχι, αλλά και ενοχλητικές διαταραχές, όπως αέρια, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Αποτέλεσμα είναι η έντονη δυσφορία και ο εκνευρισμός, ενώ συχνά δημιουργούνται και έντονοι πόνοι.

  • Aπό τη Σοφία Τικταμπανίδη

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να μην έχετε γαστρεντερικές διαταραχές:

1 Γαλακτοκομικά

Av η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων προκαλεί διάρροια, φούσκωμα και αέρια, αυτό μπορεί να οφείλεται στη δυσανεξία στη λακτόζη. Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να ελαττώσετε ή vα αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών και να επιλέξτε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που θα βοηθήσει στη διάσπαση της λακτόζης.

2 Λιπαρά

Διεγείρουν τις συστολές στον πεπτικό σωλήνα, που έχουν ως αποτέλεσμα είτε vα επιβραδύνουν την εκκένωση του στομάχου, επιδεινώνοντας τη δυσκοιλιότητα, είτε vα επιταχύνουν την κυκλοφορία τους, οδηγώντας σε διάρροια. Οταν έχετε δυσπεψία, καταναλώστε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τρώτε μικρά γεύματα.

3 Τηγανητά

Τα τηγανητά φαγητά και οι σάλτσες είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά. Προτιμήστε τα ψητά φαγητά και τις ελαφριές σάλτσες με λαχανικά, και όχι με κρέμες ή με βούτυρο.

4 Eσπεριδοειδή

Η παρουσία διάρροιας ύστερα από κατανάλωση εσπεριδοειδών φρούτων, όπως το πορτοκάλι, το κίτρο, το γκρέιπφρουτ κ.λπ., μπορεί να οφείλεται σε τροφική δηλητηρίαση ή τροφική αλλεργία. Αν και περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις στο στομάχι.

5 Φρουκτόζη

Τρόφιμα που έχουν υποστεί γλύκανση με φρουκτόζη -συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών, γλυκών και χυμών φρούτων- μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση διάρροιας, φουσκώματος και κραμπών σε άτομα που δεν μπορούν να πέμψουν καλά τη φρουκτόζη.

6 Υποκατάστατα ζάχαρης

Τα υποκατάστατα ζάχαρης βρίσκονται σε συσκευασμένα τρόφιμα, όπως καραμέλες, τσίχλες, σιρόπια για τον βήχα και άλλα τρόφιμα που επισημαίνονται ως τρόφιμα «χωρίς ζάχαρη».

7 Σταυρανθή λαχανικά

Το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, καθώς και άλλα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, και εξίσου δύσπεπτα σάκχαρα, αφού προκαλούν αέρια και δυσχέρεια στο πεπτικό σύστημα. Συνήθως τρώγονται ωμά και προκαλούν αντιδράσεις, όπως φούσκωμα και διάρροια.

8 Καφεΐνη

Η καφεΐνη διεγείρει την κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα, επομένως τα άτομα που ήδη έχουν κάποια γαστρεντερική διαταραχή μπορούν να απέχουν από τρόφιμα με καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι, η σόδα και τα αναψυκτικά – ενεργειακά ποτά που αναγράφεται στην ετικέτα της συσκευασίας τους ότι περιέχουν καφεΐνη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This