Τι προκαλεί τη συναισθηματική πείνα και πώς αντιμετωπίζεται

Must Read

Είναι γεγονός ότι δεν τρώμε πάντα επειδή πεινάμε, για να ικανοποιήσουμε δηλαδή τη βιολογική μας πείνα. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε το φαγητό για να διαχειριστούμε δύσκολα συναισθήματα που βιώνουμε, όπως λύπη, θυμός, άγχος, ή για να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας για κάτι που καταφέραμε.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε συνήθως να φάμε πίτσες, σουβλάκια, γλυκά. Τροφές που δεν έχουν καμία διατροφική αξία, που είναι ανθυγιεινές. Οταν λοιπόν χρησιμοποιούμε το φαγητό για να νιώσουμε καλύτερα, για να «ταΐσουμε» τα συναισθήματά μας και όχι το στομάχι μας, τότε βιώνουμε τη συναισθηματική πείνα. Ετσι, όχι μόνο δεν λύνεται το πρόβλημα, αλλά συνήθως αισθανόμαστε επιπλέον ενοχές γι’ αυτά που καταναλώσαμε και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Ας δούμε σε ποιες περιστάσεις χρησιμοποιούμε το φαγητό για να διαχειριστούμε δύσκολα συναισθήματα:

  • Τρώμε περισσότερο όταν αισθανόμαστε στρες;
  • Τρώμε όταν δεν πεινάμε ή όταν αισθανόμαστε χορτάτοι;
  • Τρώμε για να νιώσουμε καλύτερα (για να ηρεμήσουμε όταν αισθανόμαστε λύπη, θυμό, βαρεμάρα, άγχος);
  • Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας μέσω του φαγητού;
  • Τρώμε συχνά μέχρι να σκάσουμε;
  • Το φαγητό μάς κάνει να αισθανόμαστε ασφάλεια;
  • Νιώθουμε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο απέναντι στο φαγητό;

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη βιολογική πείνα από τη συναισθηματική; Η συναισθηματική πείνα αναζητά συνήθως τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Ερχεται ξαφνικά, θέλει άμεση ικανοποίηση, δεν «χορταίνει» όταν το στομάχι έχει γεμίσει, και, το πιο βασικό, μας αφήνει γεμάτους ενοχές. Η βιολογική ικανοποιείται από ένα… ρεπερτόριο που αποτελείται από όλες τις τροφές, έρχεται σταδιακά, μπορεί να περιμένει και μας αφήνει με το συναίσθημα της ικανοποίησης.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη συναισθηματική πείνα; Το πρώτο βήμα είναι καταρχάς να αποδεχτούμε τη δυσκολία μας και σιγά σιγά να αναγνωρίσουμε ποιες καταστάσεις, σκέψεις ή συναισθήματα μας οδηγούν στο φαγητό. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε να βρίσκουμε καινούργιους τρόπους να «ταΐσουμε» τα συναισθήματά μας. Χρειάζονται χρόνος και δέσμευση. Σίγουρα όμως μια καθημερινότητα που βασίζεται σε μια ισορροπημένη διατροφή και σε έναν ποιοτικό ύπνο μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα τη συναισθηματική διατροφή.

Τέλος, μην ξεχνάμε τη φυσική δραστηριότητα που μπορεί να μας βοηθήσει να αποβάλουμε τα αρνητικά συναισθήματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This