Κίνδυνος θηροσκλήρωσης από έκθεση σε τοξικά μέταλλα

Must Read

Ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες του λαιμού, της καρδιάς και των ποδιών αυξάνεται από την περιβαλλοντική έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα τοξικών μετάλλων, όπως το αρσενικό, το κάδμιο και το τιτάνιο.

Τα ίχνη μετάλλων μπορούν να διεισδύσουν στο σώμα μέσω του μολυσμένου εδάφους, το οποίο μεταφέρει τα μέταλλα στο πόσιμο νερό, στα τρόφιμα, στον καπνό του τσιγάρου και στην ατμόσφαιρα. Η έκθεση στο τιτάνιο προέρχεται συνήθως από οδοντικά, προσθετικά και ορθοπεδικά εμφυτεύματα, βηματοδότες, καλλυντικά και μερικές τροφές.

Στην ισπανική έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB)» οι ερευνητές του αυτόνομου πανεπιστημίου της Μαδρίτης ανέλυσαν στοιχεία για 1.873 άτομα, από 40 έως 55 ετών, που εργάζονταν σε εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων και εκτέθηκαν σε διάφορα τοξικά μέταλλα. Διαπιστώθηκε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είχαν υψηλότερα επίπεδα μετάλλων στα ούρα τους σε σχέση με τους νεότερους, όπως και οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, καθώς και οι καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Τα υψηλότερα επίπεδα αρσενικού, καδμίου, τιτανίου και πιθανώς αντιμονίου σχετίζονται με μεγαλύτερη πιθανότητα αθηροσκλήρωσης. Το αρσενικό και το κάδμιο επηρεάζουν περισσότερο τις καρωτίδες αρτηρίες, το κάδμιο και το τιτάνιο τις μηριαίες αρτηρίες, ενώ το τιτάνιο τις στεφανιαίες αρτηρίες. Το αρσενικό φαίνεται πιο τοξικό σε συνδυασμό με κάδμιο και τιτάνιο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This