Σωτήρια η… φασίνα για τις γυναίκες άνω των 60 ετών

Κινδυνεύουν λιγότερο από εγκεφαλικό ή έμφραγμα

Must Read

Δεν είναι μόνο το γυμναστήριο, το τρέξιμο, το κολύμπι και το περπάτημα που αποδεικνύονται πολύτιμοι σύμμαχοι στην προσπάθεια για υγιή καρδιά και εγκέφαλο.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα ίδια οφέλη χαρίζουν στον οργανισμό και οι δουλειές του σπιτιού!

Συγκεκριμένα, από την πρόσφατη αμερικανική επιστημονική μελέτη φαίνεται πως οι γυναίκες που μετά τα 60 τους κάνουν δουλειές ρουτίνας του σπιτιού, όπως είναι το μαγείρεμα, το πλύσιμο των πιάτων, το σκούπισμα ή ακόμα και η κηπουρική κ.ά., έχουν σημαντικά μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με όσες δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού.

Οσο και αν δεν… ενθουσιάζει τις φεμινίστριες, ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Στιβ Νγκουγιέν, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Heart Association», μελέτησαν 5.416 γυναίκες 63 έως 97 ετών, οι οποίες δεν είχαν καρδιολογικά προβλήματα στην αρχή της έρευνας.

Οι συμμετέχουσες φορούσαν μια συσκευή καταγραφής των κινήσεών τους. Στην πορεία της μελέτης, 616 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο, 268 με νόσο της στεφανιαίας, 253 έπαθαν εγκεφαλικό και 331 πέθαναν από καρδιαγγειακά αίτια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως, σε σύγκριση με όσες αφιέρωναν λιγότερες από δύο ώρες την ημέρα στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, εκείνες που ασχολούνταν επί τουλάχιστον τέσσερις ώρες με το νοικοκυριό είχαν 43% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, 43% μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, 30% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και -το σημαντικότερο- 62% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε καρδιαγγειακή αιτιολογία.

«Η μελέτη δείχνει ότι όλες οι κινητικές δραστηριότητες μετράνε για την πρόληψη αυτών των νόσων. Η αφιέρωση περισσότερου χρόνου στις καθημερινές δραστηριότητες έχει ως αποτέλεσμα τον μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο» δήλωσε ο Νγκουγιέν.
Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα είναι πολύτιμη, καθώς η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια και συνηθέστερη αιτία θανάτου των γυναικών αλλά και των ανδρών άνω των 65 ετών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This