Το έμβρυο αναπτύσσεται καθυστερημένα όταν η γυναίκα καπνίζει

Must Read

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ερευνητές από την Ολλανδία προειδοποιώντας τις γυναίκες που καπνίζουν κατά την περίοδο πριν από τη σύλληψη του μωρού τους καθώς και μετά τη σύλληψή του ότι έχουν αυξημένη πιθανότητα το έμβρυο να εμφανίσει καθυστερημένη ανάπτυξη και να γεννηθεί λιποβαρές.

Είναι η πρώτη έρευνα που εστιάζει στη σχέση του καπνίσματος έως 14 εβδομάδες πριν από τη σύλληψη και 10 εβδομάδες ύστερα από αυτήν, και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Η επίπτωση όσον αφορά την καθυστέρηση στην εμβρυική ανάπτυξη φαίνεται να είναι μεγαλύτερη κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη γυναικολόγο δρα Μέλεκ Ρούσιαν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ερασμος, στην έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Human Reproduction» μελέτησαν 689 γυναίκες. Διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα άνω των δέκα τσιγάρων πριν και μετά τη σύλληψη συνδεόταν έως τη δέκατη εβδομάδα της κύησης με καθυστερημένη ανάπτυξη του εμβρύου κατά περίπου μία μέρα σε σχέση με τις μη καπνίστριες και κατά μιάμιση μέρα αν η σύλληψη είχε γίνει μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Επίσης τα έμβρυα των καπνιστριών μητέρων δεν μπορούσαν να αναπληρώσουν τον χαμένο αναπτυξιακό χρόνο στη συνέχεια της εγκυμοσύνης και έτσι ήταν πιθανότερο να γεννηθούν με χαμηλό βάρος, κατά μέσο όρο 93 γραμμάρια λιγότερα σε σχέση με τα μωρά των μη καπνιστριών γυναικών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This