Με κατάθλιψη κινδυνεύουν όσοι νόσησαν από κορωνοϊό

Must Read

Αυξημένο κίνδυνο για μακρόχρονα ψυχικά προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι έχουν νοσήσει σοβαρά από Covid-19, καθώς ακόμη και 16 μήνες μετά μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη, στρες και αϋπνία, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ουνούρ Ανα Βαλντιμαρσντοτίρ του πανεπιστημίου της Ισλανδίας, στη μελέτη που δημοσίευσαν στο «The Lancet Public Health» ανέλυσαν στοιχεία από Βρετανία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία και Εσθονία. Συνολικά μελετήθηκαν 247.249 άνθρωποι, από τους οποίους οι 9.979 (ποσοστό 4%) είχαν διαγνωστεί με Covid-19 το 2020 ή το 2021. Οι τελευταίοι είχαν υψηλότερα ποσοστό κατάθλιψης (20,2%) και αϋπνίας (29,4%) σε σχέση με όσους δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ με Covid-19 (11,3% και 23,8% αντίστοιχα).

Η μελέτη βρήκε μία σαφή συσχέτιση ανάμεσα στο πόσο καιρό είχε μείνει στο κρεβάτι ένας ασθενής με Covid-19 και στο πόσο καιρό μετά εμφάνιζε ακόμη κατάθλιψη ή αϋπνία. Επειτα από 16 μήνες, όσοι είχαν μείνει στο κρεβάτι για περισσότερες από επτά ημέρες, συνέχιζαν να έχουν 50% έως 60% μεγαλύτερη πιθανότητα κατάθλιψης και άγχους σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ποτέ αρρωστήσει με Covid-19.

Από την άλλη πλευρά, όσοι αρρώστησαν ήπια από τον Covid-19 έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψης και άγχους, σε σχέση με εκείνους που ποτέ δεν διαγνώστηκαν με κορωνοϊό.

Η εν λόγω έρευνα είναι η πρώτη που μελετά σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου τις επιπτώσεις για την ψυχική υγεία των ασθενών που είχαν αρρωστήσει από κορωνοϊό και είχαν μείνει στο κρεβάτι πάνω από μία εβδομάδα λόγω των σοβαρών συμπτωμάτων τους.

Τα περισσότερα ψυχικά συμπτώματα υποχώρησαν μέσα στους δύο μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου. Ωστόσο οι ασθενείς που πέρασαν πιο βαριά τον Covid-19, ακόμη κι αν δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν, είναι πιθανότερο -σε σχέση με όσους δεν έμειναν καθόλου στο κρεβάτι- να εμφανίζουν κατάθλιψη, στρες και αϋπνία πολλούς μήνες μετά την ανάρρωσή τους από τη λοίμωξη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This