Ύπουλος «εχθρός» για τα κορίτσια

Τα κορίτσια κινδυνεύουν από άσθμα αν εκτέθηκαν στη χημική ουσία δισφαινόλη Α όσο ήταν στη μήτρα της μητέρας τους

Must Read

Τα κορίτσια κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν στη σχολική ηλικία άσθμα και συριγμό στην αναπνοή τους αν, όσο ήταν στη μήτρα της μητέρας τους, εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα δισφαινόλης Α, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τα αγόρια.

Η έρευνα σε περισσότερα από 3.000 ζεύγη μητέρων – παιδιών εξέτασε τις πιθανές επιπτώσεις που έχει η προγεννητική έκθεση στις δισφαινόλες πάνω στην αναπνευστική υγεία κατά την παιδική ηλικία. Η μελέτη, με επικεφαλής τις δρες Αλίσια Αμπελάν και Μπαριμπέλ Κάζας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας (ISGlobal) και του πανεπιστημίου Πομπέου Φάμπρα της Βαρκελόνης, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιβαλλοντικό περιοδικό «Environment International», βρήκε ότι ένας διπλασιασμός στη συγκέντρωση δισφαινόλης Α στα ούρα της εγκύου σχετίζεται με αύξηση κατά 13% στα αναπνευστικά προβλήματα των κοριτσιών, κάτι που όμως δεν παρατηρήθηκε στα αγόρια, ούτε στην περίπτωση δύο άλλων δισφαινολών.

Οι δισφαινόλες είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πλαστικών και ρητινών και υπάρχουν σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, όπως κονσέρβες τροφίμων, επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια και παιχνίδια. Η γνωστότερη είναι η δισφαινόλη Α (ΒΡΑ), που είναι γνωστό ότι προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Χημικών (ECHA) έχει συμπεριλάβει από το 2017 την ΒΡΑ στον κατάλογο των ουσιών «πολύ υψηλής ανησυχίας». Από τότε μερικές χώρες έχουν περιορίσει τη χρήση της ΒPΑ και κάποιες βιομηχανίες την έχουν αντικαταστήσει με άλλες δισφαινόλες.

Οι δισφαινόλες ανιχνεύονται στο μητρικό γάλα και μπορούν να διαπεράσουν το πλακουντικό φράγμα και πιθανώς να διαταράξουν το αναπνευστικό και το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών στη φάση της εμβρυϊκής ανάπτυξής τους. Η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχε η επιδημιολόγος Μαρίνα Βαφειάδη του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία ανέλυσε δείγματα ούρων εγκύων, βρήκε υψηλά επίπεδα ΒΡΑ στο 90% των δειγμάτων, ενώ τα επίπεδα άλλων δισφαινολών ήταν μικρότερα σε όλες τις χώρες πλην της Ολλανδίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This