Τα παιδιά και η νηστεία – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Must Read

Το θέμα της νηστείας όσον αφορά τα παιδιά προβληματίζει κάθε χρόνο πολλούς γονείς. Πρέπει να νηστεύουν τα παιδιά; Τι γίνεται στο σπίτι όταν οι μεγάλοι του σπιτιού θέλουν να τηρήσουν την παράδοση της Σαρακοστής;

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις ποικίλλουν. Σε δύο πράγματα συμφωνούν, όμως, οι ειδικοί. Το πρώτο είναι πως η νηστεία δεν πρέπει να επιτρέπεται σε παιδιά μικρότερα των έξι ετών και το δεύτερο ότι οι ανήλικοι που νηστεύουν πρέπει μέσω της διατροφής τους να παίρνουν όλες τις βιταμίνες και τα στοιχεία που χρειάζονται, και ειδικότερα το ασβέστιο. Αυτός είναι και ο λόγος που τα παιδιά μικρότερης ηλικίας δεν πρέπει να στερούνται το γάλα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Στην περίπτωση που φέτος θέλει να νηστέψει ολόκληρη η οικογένειά σας, λοιπόν, αξίζει να «μελετήσετε» τις παρακάτω συμβουλές.

Βρείτε τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο

Μια και τα γαλακτοκομικά νηστεύονται τη Σαρακοστή, το πρώτο βήμα είναι να βάλετε στο καθημερινό σας μενού άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο. Ποια είναι αυτά; Τα λευκά φασόλια, τα πορτοκάλια, τα αμύγδαλα, τα πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο, τα φασόλια σόγιας και το χταπόδι.

Δημιουργήστε νόστιμα και… διασκεδαστικά πιάτα

Για να βοηθήσετε τα παιδιά να αγαπήσουν τα σαρακοστιανά μπορείτε να δημιουργήσετε πιάτα νόστιμα και θελκτικά για εκείνα. Χρησιμοποιήστε τα αγαπημένα τους μακαρόνια και το ρύζι σε συνδυασμό με κάποιο από τα παραπάνω υλικά ή κάποιο άλλο, που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Δώστε, επίσης, έμφαση στην εμφάνιση των πιάτων, αν έχετε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Μερικά σχεδιάκια είναι αρκετά για να τα κάνουν να φάνε όλο τους το φαγητό.

Φροντίστε για την πρωτεΐνη τους

Το επόμενο βήμα είναι να μεριμνήσετε ώστε να προμηθευτείτε με τροφές που είναι φυτικές πηγές πρωτεϊνών, αφού κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος. Τι μπορείτε να φάτε, λοιπόν, εσείς και τα παιδιά σας; Μερικές εξαιρετικά καλές επιλογές είναι το τοφού, η σόγια, η κινόα, οι φακές, τα μαύρα φασόλια, το άγριο ρύζι, τα δημητριακά και τα ρεβίθια.

Δώστε τους τον σίδηρο που έχουν ανάγκη

Από τη διατροφή τους δεν πρέπει να λείπει, φυσικά, ο σίδηρος. Επιλέξτε φυσικές πηγές σιδήρου, όπως οι φακές, το σπανάκι, τα αποξηραμένα βερίκοκα, το ταχίνι και το σουσάμι. Να θυμάστε απλώς ότι, για να γίνει καλή απορρόφηση του σιδήρου, πρέπει μαζί με τα παραπάνω τρόφιμα να γίνεται και κατανάλωση βιταμίνης C. Μια πορτοκαλάδα με το πρωινό είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Επιμείνετε σε ένα «δυνατό» πρωινό

Η σημασία ενός καλού πρωινού είναι μεγάλη, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της νηστείας. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να νηστέψει το γάλα, τότε βάλτε στο μενού του επιλογές όπως φρυγανιές με ταχίνι ολικής αλέσεως και μέλι, δημητριακά της προτίμησής του με φρούτα και γάλα αμυγδάλου, μπισκότα βρόμης και pancakes (δηλαδή, τηγανίτες) χωρίς αβγά.

Ο,τι και αν επιλέξετε, να θυμάστε πως, όταν τα παιδιά ζητούν να φάνε κάτι που «σπάει» τη νηστεία τους, καλό είναι να μην το στερούνται. Βοηθήστε τα, λοιπόν, να αγαπήσουν το σαρακοστιανό τραπέζι και δείξτε τους ότι η νηστεία μπορεί να είναι νόστιμη!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This