Πώς να ξεκινήσετε το τρέξιμο;

Must Read

Νιώθετε ότι φέτος τις γιορτές φάγατε λίγο περισσότερο και τώρα θέλετε να χάσετε βάρος; Θέλετε να αυξήσετε την αντοχή σας και να βελτιώσετε την υγεία σας; Μήπως θέλετε απλά να εκτονωθείτε ή να βγείτε λίγο έξω από το σπίτι;

Αν απαντήσατε ‘Ναι’ σε ενα από τα παραπάνω ερωτήματα, τότε το τρέξιμο θα σας δώσει την λύση. Ειδικά αν είστε αρχάριος, αυτό το άρθρο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε, τι θα πρέπει να προσέχετε ως αρχάριος/α στο τρέξιμο.

Η κατάλληλη επιφάνεια        

Είναι όντως πολύ βολικό για πολλούς, το τρέξιμο στη γειτονιά τους ή σε ένα κοντινό πάρκο. Ωστόσο, θα ήταν ακόμα καλύτερο να ξεκινήσετε το τρέξιμο σε κάποιο στάδιο ή σε κάποιο μέρος με την κατάλληλη επιφάνεια, που ενδείκνυται για τρέξιμο, όπως το ταρτάν. 

Εμείς θα σας συνιστούσαμε να πάρετε ακόμα και το λεωφορείο για να πάτε σε ένα στάδιο με ταρτάν, και αν η διαδρομή σας φαίνεται βαρετή, μπορείτε εύκολα να περάσετε την ώρα σας παίζοντας παιχνίδια στο κινητό σας ή μπορείτε να δοκιμάσετε το Betsson Casino, και ούτε θα καταλάβετε πότε θα φτάσετε.

Πέρα από τη πλάκα, η επιφάνεια είναι πολύ σημαντική για εσάς και την υγεία σας. Αποφύγετε πάση θυσία τα πλακάκια ή το μπετόν, καθώς δεν απορροφούν καθόλου τους κραδασμούς, αλλά επιστρέφουν όλη τη δύναμη πίεσης πίσω στα πόδια.

Άλλες αποδεκτές επιφάνειες για τρέξιμο είναι το γρασίδι και η άμμος, ακόμα και η άσφαλτος. Καλό θα ήταν ωστόσο, να μην τρέχετε κάθε μέρα σε αυτές τις επιφάνειες, αλλά μερικές ημέρες τις εβδομάδας για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.

Φαγητό πριν και μετά το τρέξιμο

Ίσως να έχετε δει πολλούς influencer να σας προτείνουν πρωινό τρέξιμο με άδειο στομάχι. Αυτό εν μέρει έχει κάποια βάση, ειδικά αν τρέχετε το πρωί και για μικρή απόσταση. 

Για να μην μπερδευτείτε, για μικρή απόσταση, μέχρι και 5 χιλιόμετρα, καλό θα ήταν πριν το τρέξιμο να πιείτε λίγο νερό (περίπου ένα ποτήρι) και προαιρετικά μία μπανάνα, αναλόγως την απόσταση. Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα μέχρι και 3 ώρες πριν το τρέξιμο.   

Για μεγαλύτερες αποστάσεις και περισσότερο χρόνο τρεξίματος, ας πούμε 10 χιλιόμετρα ή πάνω από μία ώρα, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ένα σνακ ή ένα ενεργειακό ποτό, για να αναπληρώσετε το γλυκογόνο που χρησιμοποιήθηκε κατά το τρέξιμο.

Τώρα αν έχετε τελειώσει το τρέξιμο, πηγαίνετε σπίτι σας και αφού κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, φτιάξτε ένα μπολ με γιαούρτι και φρούτα, ή ένα πρωτεϊνούχο smoothie, ή φάτε μία μπάρα δημητριακών/πρωτεΐνης. 

Επενδύστε στα σωστά ρούχα και παπούτσια

Δεν υπάρχει χειρότερο για έναν δρομέα, από το να τρίβεται πάνω του το νάυλον μπλουζάκι σε ευαίσθητες περιοχές του σώματός του. Εδώ δε χωράνε τσιγκουνιές! Θα πρέπει να φοράτε τα κατάλληλα ρούχα και τα σωστά παπούτσια, για να είστε και άνετοι/ες και μέσα στη μόδα όταν πάτε για τρέξιμο.

Όσον αφορά τα ρούχα, τα κολάν και τα μπλουζάκια συμπίεσης είναι εξαιρετική επιλογή τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες. Κρατάνε το σώμα δροσερό κατά το τρέξιμο και η ελαφριά συμπίεση στο σώμα προσφέρει ευχάριστη αίσθηση. 

Πολύ σημαντική είναι και η επιλογή των παπουτσιών. Ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια (κατά προτίμηση με memory foam) είναι η καλύτερη επένδυση, καθώς εκτός από την εξαιρετική άνεση, σας προσφέρουν και προστασία από τραυματισμούς. 

Η μουσική είναι πάντα καλή ιδέα

Νιώθετε καταβεβλημένοι/νες από την δουλειά και το στρες της ημέρας; Θέλετε να κάτσετε σπίτι και να παραγγείλετε σουβλάκια; Προς Θεού, όχι!

Απλά βάλτε τα ακουστικά σας, επιλέξτε μουσική με εντονο ρυθμό (ή και χαλαρό κάποιοι τρέχουν ακούγοντας Bob Marley), βάλτε παπούτσια και πάμε για τρέξιμο. Η έντονη μουσική έχει αποδεδειγμένα μεγάλο αντίκτυπο στην απόδοση του τρεξίματος σας, και είναι ότι πρέπει για ημέρες που απλά δεν έχετε και πολλή όρεξη. 

Εμείς σας προτείνουμε μάλιστα, να χρησιμοποιείτε ασύρματα ακουστικά, για να μην μπλέκετε με καλώδια, καθώς και μία θήκη για να βάλετε το κινητό σας, για να μην το έχετε στο νου σας μήπως πέσει. 

Τελικές σκέψεις

Στην τελική, δεν υπάρχει λόγος για κάποιον να μην ξεκινήσει τρέξιμο, εφόσον βέβαια μπορεί σωματικά. Είναι από τα καλύτερα είδη γυμναστικής και μπορούν να τρέξουν όλοι (μικροί, μεγάλοι, αρχάριοι, κ.λ.π.). 

Απλά πάρτε την απόφαση! 

Μην ντρέπεστε για την απόδοσή σας ή για το πως θα φαίνεστε στους άλλους, ή για οποιονδήποτε άλλο χαζό λόγο και ξεκινήστε το τρέξιμο!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This