Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί μέχρι και δύο χρόνια ζωής

Must Read

Στην Ελλάδα περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, πολλοί περισσότεροι νοσούν λόγω της έκθεσης σε αυτή, ενώ χιλιάδες είναι τα παιδιά που εμφανίζουν άσθμα σύμφωνα με ανακοίνωση του Jos Lelieveld στο 1ο Επιστημονικό Συνέδριο της ερευνητικής δομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας οι ρύποι προκαλούν σοβαρά καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα και μειώνουν μέχρι και δύο χρόνια το προσδόκιμο ζωής. Η μελέτη του καθηγητή Lelieveld στηρίζεται στις συγκεντρώσεις των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων που αλληλεπιδρούν με άλλους ρύπους και χημικούς παράγοντες.

Οι ερευνητές τονίζουν -όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας– πως η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από το κάπνισμα.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Αλέξανδρος Παπαγιάννης ανέφερε στην εφημερίδα «Καθημερινή» πως «οι μετρήσεις μάς έδειξαν σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις ΑΣ2,5 και στις έξι πόλεις, οι οποίες κινούνται κατά μέσον όρο μέχρι 20 μg/m3, αλλά παρουσιάζουν διακυμάνσεις.

Για παράδειγμα, η πυρκαγιά στην Εύβοια τον Αύγουστο προκάλεσε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα, ακόμα και πέντε φορές πάνω από τα όρια».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την παιδική θνησιμότητα 

Σύμφωνα με μελέτη που θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο της Αναπνευστικής Κοινότητας στη Μαδρίτη τα βρέφη, τα οποία μεγαλώνουν σε περιβάλλον με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Για την παρούσα έρευνα χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 8 εκατομμύρια γεννήσεις στην Αγγλία και στην Ουαλία το χρονικό διάστημα 2001 έως 2012. Συνολικά, βρέθηκε ότι τα παιδιά που ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων είχαν 20-40% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This